Партнерський матеріал
Всеукраїнський еко-проект "Разом за природу" оголошує про старт національного голосування за тварину - символ Карпат. У списку претендентів на почесне звання – 10 мешканців карпатських лісів. Переможець стане головним героєм мультфільмів, навчальних матеріалів для дітей та мешканцем Моршинського парку скульптур!

Мета голосування – популяризувати рідкісні і зникаючі види тварин та привернути увагу до необхідності відновлення екосистеми мальовничих карпатських лісів.

"У рамках проекту "Разом за природу" ми створили парк скульптур – Пейзажну алею у Моршині. Наступного року алею прикрасить скульптура обраного українцями символу Карпат, — говорить представник організаторів проекту Марина Соловйова. — Усі матимуть змогу зробити пам'ятне фото з народним обранцем. Окрім того, у планах запуск серії освітніх матеріалів, у яких символ Карпат буде пояснювати дітям, як піклуватися про ліс, розповідати історії про всіх мешканців гір та навчати відповідальному ставленню до природи".

Голосування триває до 20 січня 2018 року.
"До списку потрапили рідкісні звірі: ведмідь, рись, саламандра плямиста, кіт лісовий, зубр, – говорить Тетяна Карпюк, координаторка з екоосвіти Всесвітнього фонду природи в Україні (WWF). – Наприклад, ведмедів на території українських Карпат залишилося близько 300. Саламандра, рись, зубр і кіт лісовий – види, які занесені до Червоної книги України. До унікальних і рідкісних ми додали тварин, що трапляються частіше: їжака, вовка, борсука та вивірку – їх або їхні оселі може побачити будь-який турист, що мандрує Карпатами. Проте вони дуже важливі для екосистеми: вовки – санітари лісу, борсуки –архітектори, що "будують" домівки для інших тварин, вивірки висаджують ліс – вони заготовляють запаси на зиму, заривають у землю горіхи та жолуді, які проростають наступного року. Та наш перелік був би неповним без унікальної амфібії – тритона карпатського, який є ендемічним видом – мешкає виключно в Карпатах".
Чому може стати символом Карпат?
В Україні рисей залишилося менше 400 особин. Вид занесений до Червоної книги України та до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (МСОП). Рисі ведуть нічний спосіб життя, мають чутливий слух та гострий зір. Спритність і вміння маскуватися роблять рись неперевершеним мисливцем. Проте на неї теж полюють ― хутро рисі є цінним трофеєм. Саме тому вид майже зник, хоча колись рисі жили по всій Європі.
Досьє
Довжина тіла ― 75-130 см; вага ― 18-32 кг.

Місце проживання: мішані ліси

Раціон харчування: зайці, невеликі гризуни та птахи ― куріпки чи тетеруки.

Тривалість життя у природі: 15-20 років
Чому може стати символом Карпат?
Вид занесений до Червоної книги України та до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (МСОП). Назва саламандра походить з арабської мови і означає "живе у вогні". Її яскрава зовнішність часто приваблює хижаків, проте заподіяти шкоди вони не можуть: саламандра вкривається отруйним слизом, щойно відчуває небезпеку. На полюванні її зброя ― язик, який у кілька разів довший за тіло. Саламандра дуже вимоглива до чистоти, живе тільки в екологічно чистих ділянках лісу.
Досьє
Довжина тіла – 15-25 см; вага – 40-50 г.

Місце проживання: букові та смерекові ліси Карпат.

Раціон харчування: слимаки, молюски, дощові черв'яки, павуки, багатоніжки, гусінь, метелики, жуки.

Тривалість життя у природі: 15 років.
Чому може стати символом Карпат?
В Україні залишилося до 250 ведмедів, вид занесений до Червоної книги України та до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Ведмідь найбільший із європейських хижаків. За осінь і зиму худне майже вдвічі. У холодний період року залягає у сплячку на 5-6 місяців. Хоч ведмідь і вважається хижаком, проте полює вкрай рідко, харчується здебільшого рослинною їжею.
Досьє
Довжина тіла ― 1,2-2 м; вага ― 200-250 кг.

Місце проживання: старі ліси з болотами та водоймами, гірськими луками.

Раціон харчування: ягоди, гриби, риба, мед. Іноді полює на велику здобич — лосів, кабанів, оленів.

Тривалість життя у природі: 20-30 років.

Чому може стати символом Карпат?
Вид занесений до Червоної книги України та до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Існує тільки у Карпатах і більше ніде у світі. Має надзвичайну здатність до регенерації тіла, може відновлювати лапи, хвіст і навіть кришталик ока. З настанням холодів впадає у сплячку на 6-7 місяців. Стає нерухомим після того, як температура повітря знижується до 0 оС.
Досьє
Довжина тіла ― 8-10 см; вага ― 70-80 г.

Місце проживання: водойми широколистяних, ялиново-смерекових лісів Карпат.

Раціон харчування: личинки комах різних видів, мурашки, жуки.

Тривалість життя у природі: до 10 років.
Чому може стати символом Карпат?
Вид занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Їжаки бігають зі швидкістю 3-5 км/год та добре плавають. Мають гострий нюх і слух. Щоб добре перенести зимову сплячку, восени запасаються жиром. Під час зимового сну "вмикають" режим економії енергії. Навіть дихає ледь-ледь – робить один вдих на хвилину.
Досьє
Довжина тіла ― до 35 см; вага ― до 1 кг.

Місце проживання: на узліссях листяних лісів, берегах каналів, у степових ярах, балках і лісосмугах.

Раціон харчування: комахи, гусіннь, слимаки, дощові черв'яки. Може полювати на ящірок, вужів, мишей.

Тривалість життя: 2-5 років
Чому може стати символом Карпат?
Занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Вовк робить величезну послугу сільському господарству, поїдаючи гризунів. Він - один з найшвидших і найвитриваліших хижаків. Може розвивати швидкість до 60 км/год, а стометрову відстань перед нападом на здобич долає за 4,5 секунди.
Досьє
Довжина тіла ― 135-170 см; вага ― 45-60 кг.

Місце проживання: ліси, луки та степи.

Раціон харчування: козулі, лосі, сарни, дикі свині, зайці, дикі кролі, гризуни.

Тривалість життя у природі: 15-20 років
Чому може стати символом Карпат?
Вид занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Борсуки виконують важливу роль у формуванні екосистеми лісу. У їх норах влаштовують собі помешкання багато тварин, наприклад, лисиці, лісові коти. Житло борсука - це система ходів, де передбачено все: виходи назовні, камери для гнізд і навіть вбиральні. Одна і та ж нора служить житлом борсукам не один рік.
Досьє
Довжина тіла ― 62-100 см; вага ― 7-18 кг.

Місце проживання: ліси різних типів та степи.

Раціон харчування: комахи, дощові черв'яки, фрукти, кореневища.

Тривалість життя у природі: 5-6 років.
Чому може стати символом Карпат?
Вид занесений до Червоної книги України як "зниклий у природі", а також до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Зубри чудово плавають, перестрибують високі перепони, а у пошуках їжі стадо зубрів може за добу пройти до 12 км. Дитинчата зубрів народжуються з вагою 19-25 кг. І вже за кілька годин після народження можуть ходити.
Досьє
Довжина тіла – понад 3 метри; вага ― до 1 т.

Місце проживання: мішані ліси з відкритими галявинами, луками та болотами.

Раціон харчування: кора і гілки листяних дерев (дуба, граба, ясена), мохи та лишайники, трави, пагони дерев.
Чому може стати символом Карпат?
Вивірки, заготовляючи запаси на зиму, заривають у землю горіхи та жолуді, які проростають наступного року. Тому їх називають садівниками лісу. Більшу частину доби вивірка проводить на деревах. Перестрибуючи з одного дерева на інше, може долати відстань до 7 метрів. При сильних морозах впадає в напівсонний стан.
Досьє
Довжина тіла ― 20-32 см; вага ― до 600 г.

Місце проживання: гірські та передгірні хвойні ліси Карпат.

Раціон харчування: шишки, гриби, жолуді, лісові горіхи, ягоди, кореневища. Іноді ласують равликами, гусінню і навіть яйцями пташок.

Тривалість життя у природі: 3-4 роки.
Чому може стати символом Карпат?
Вид занесений до Червоної книги України та до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Дуже спритний, в погоні за здобиччю легко перестрибує з дерева на дерево. Часто влаштовує собі домівку у дуплах дерев або норах борсуків чи лисиць. Полює переважно в присмерковий та нічний час.
Досьє
Довжина тіла ― 90 см; вага ― 8-12 кг.

Місце проживання: дубові, дубово-грабові, букові ліси.

Раціон харчування: дрібні гризуни, зайці, птахи, іноді рептилії.

Тривалість життя у природі: 8-10 років.