15 російських медалістів Олімпіади в Сочі приймали допінг - екс-глава антидопінгового центру

15 російських медалістів Олімпіади в Сочі приймали допінг - екс-глава антидопінгового центру

Фото: Getty Images

Григорій Родченков підтвердив, що російські спортсмени вживали допінг.

Як мінімум 15 російських медалістів Зимових Олімпійських ігор, які відбулися у 2014 році в Сочі, приймали допінг.

Про це розповів колишній глава Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков, передає Meduza з посиланням на The New York Times.

За його словами, він розробив коктейль з трьох заборонених препаратів, який приймали 14 членів лижної команди, два бобслеїста, а також жіноча збірна з хокею, яка у підсумку посіла шосте місце.

Серед тих, хто приймали допінг, вказані бобслеїст Олександр Зубков, лижник Олександр Легков і скелетонист Олександр Третьяков.

Григорій Родченков розповів, що за два тижні до Олімпіади він отримав список спортсменів, які брали участь у "програмі". Якщо хтось із цих спортсменів вигравав медаль, Родченков повинен був замінити його допінг-пробу.

Екс-глава антидопінгового центру стверджує, що під час Ігор у Сочі ночами фахівці з допінгу і співробітники спецслужб підміняли здану спортсменами на аналіз сечу іншими зразками, які були зібрані кілька місяців раніше. Родченков каже, що за час Олімпіади були знищені не менше ста "брудних" зразків сечі.

На підтвердження своїх слів колишній глава антидопінгової лабораторії надав виданню документи з Мінспорту РФ з деталями "програми".

Новий допінговий скандал довкола російських спортсменів

Новий допінговий скандал довкола російських спортсменів

У той же час призери Олімпіади Олександр Легков та Олександр Зубков відкинули звинувачення у вживанні допінгу. Бобслеїст Зубков назвав заяви Родченкова "повним наклепом".

"Я багато разів здавав допінг-проби як в РУСАДА, так і в ВАДА. Я брав участь у п'яти Олімпіадах. І на трьох брав медалі. Після кожної з них здавав допінг-контроль", — сказав він.

Лижник Легков у свою чергу сказав, що "спокійний за себе на 300 мільйонів відсотків" і не виключив звернення до суду.

Нагадаємо, телеканал в США показав скандальний фільм про вживання допінгу російськими спортсменами під час Олімпіади-2014, яка проводилася в Сочі. Відповідну інформацію щодо вживання допінгу спортсменами в РФ надав екс-співробітник Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) Віталій Степанов. Зокрема, він заявив, що всі позитивні допінг-проби просто зникали. У цьому Степанов звинувачує главу лабораторії антидопінгового агенства Радченкова Григорія, якого пізніше звільнили і надали притулок у США. Покривали позитивні допінг-проби також і співробітники ФСБ.

Путін прокоментував допінговий скандал з російськими спортсменами

Путін прокоментував допінговий скандал з російськими спортсменами

Повʼязані теми:

Наступна публікація