17 березня всі стають ірландцями. Світ охопила "зелена лихоманка"

Гучні фестивалі, паради й гуляння у пабах - до святкування Дня святого Патрика приєднуються численні країни.

17 березня у світі традиційно відзначають День святого Патрика - ірландське національне свято, що завдяки мігрантам, а здебільшого - цікавим традиціям, знайшло багатьох прихильників у чималій кількості країн.

Свято має релігійне походження: воно символізує прийняття християнства в Ірландії, а в цілому є святом культурної спадщини цієї країни та її народу. Людей в ньому приваблюють передусім гучні урочистості: паради і фестивалі відбуваються не лише у самій Ірландії, а й по всьому світу.

Цього дня виконують традиційний танець кейлі, одягають зелений одяг, який прикрашають трилисником конюшини чи його зображенням: за легендою, Святий Патрик особисто вибрав рослину як знак уособлення віри і Трійці. Його кладуть в останню склянку, а випивши усе віскі, викидають трилисник через ліве плече. На одязі ж вуглиною малюють хрест.

Віряни вшановують святого Патрика відвідуванням церковних служб. І попри Великий піст, цього дня пом'якшуються обмеження на пісну їжу і вживання алкоголю.

Традиційно після святкового обіду ірландці ходили в гості, хоча зараз вони "перекочували" до пабів. 

Ось уже понад століття щорічно 17 березня до Дня світого Патрика у місті Челтенгем в Глостерширі збираються шанувальники верхової їзди, а точніше - бар'єрних перегонів, не тільки з Великобританії та Ірландії, а й багатьох інших країн світу.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація