$ 30 мільйонів на спортивний центр доньки Путіна. Reuters дізналося подробиці таємничого будівництва

Фінансуватиметься проект за рахунок коштів муніципального бюджету.

На західній околиці Москви буде побудовано Центр акробатичного рок-н-ролу "Жайворонки" - на нього витратять 1,9 млрд рублів (30 мільйонів доларів), відповідно до державної тендерної документації, пише Reuters.

Фінансуватиметься проект за рахунок коштів муніципального бюджету і в майбутньому це буде єдиний заклад в світі, який спеціально створять для акробатичного рок-н-ролу, повідомили у Всесвітній конфедерації цього виду спорту (WRRC).

Примітно, що віце-президентом WRRC й високопоставленим чиновником в національній федерації цього виду спорту є 30-річна Катерина Тихонова, яку ЗМІ називають донькою російського президента Володимира Путіна. 

Агентство Reuters зазначає, що наразі немає жодних доказів того, що Кремль або Тихонова мали якийсь вплив на рішення влади  Москви щодо будівництва комплексу.

Московський міський департамент спорту Росії не відповів на неодноразові прохання прокоментувати роль Тихонової у проекті. А кремлівський прес-секретар Дмитро Пєсков заявив: "Ця тема жодним чином не стосується нас".

У департаменті будівництва Москви заявили, що комплекс є частиною більш широкої програми спортивних споруд, які були важливі для міста.

Агентство зазначає, що близько 9000 осіб активно займаються акробатичним рок-н-ролом в Росії. Проте, для порівняння, більше 22 000 людей активно займаються стрільбою з лука в Росії, але тільки 21 мільйон рублів державних грошей буде витрачений на розвиток цього спорту цьогоріч. До того ж, жодного спеціалізованого центру для стрільби з лука в країні немає. При цьому це вид спорту, в якому Росія завоювала срібну медаль на Олімпійських іграх в Ріо.

Документи, які побачили журналісти Reuters, демонструють план комплексу на 1,3 га з тренажерною залою, залом із батутами. 25-метровим басейном, та зоною для змагань, яка вміщує до 2 тисяч осіб. Крім того, тут також будуть житлові приміщення для 300 осіб, конференц-зала та лекційна зала. На стіні головної будівлі великими білими літерами написано "рок-н-рол".

Будівельна фірма "Магнум", яка була обрана для будівництва центру, також буде зобов'язана виконати низку проектів з "благоустрою", включно із мережею бігових та пішохідних доріжок та майданчик для гелікоптеру. Робота розпочнеться цього місяця та має бути закінчена до вересня 2018 року.

"Магнум" не одразу відповідає на запити отримати коментар. Відповідно до контракту, підписаного муніципальною владою, та документів, які є у відкритому доступі в Інтернеті, компанія не має права обговорювати проект з журналістами без згоди компанії, що надає тендер.

Концепція центру, яка розміщена на сайті Московського державного підприємства "Велика спортивна арена "Лужнікі", державна компанія, що надає тендер, демонструє багатоповерховий будинок з темним цегляним та дерев'яним облицюванням з панорамними вікнами, які виходять на мальовничу парковку та спортивні майданчики.

Генеральний секретар головного органу WRRC, Кресімір Боснар сказав, що він був здивований кількістю грошей, які Росія витрачає на центр.

"Я не бачу жодних причин це робити. Особливо не в Росії", - сказав він, зазначивши низький рівень участі та додавши, що WRRC у Словенії не причетна до проекту.

"Акробатичний рок-н-рол є вельми специфічним видом спорту, це індивідуальний вид спорту, у якому беруть участь пари, він не є масовим. Тому ви не можете очікувати, що у майбутньому мільйони людей танцюватимуть акробатичний рок-н-ролл", - наголосив він.

Любов Соболь, опозиційний політик в Москві і учасник кампанії з боротьби з корупцією, сказала, що центр був побудований, аби ним управляла Тихонова.

"Здається очевидним, що тут є політична історія", - сказала вона про документи, без надання будь-яких конкретних доказів політичного впливу.

Оточений високими парканами і густими сосновими деревами Центр акробатичного рок-н-ролу розташований за 8 км від власності Тихонової, яка вказується її домашньою адресою. Однак знак на воротах вказує, що земля належить школі "Хамовники".

Раніше повідомлялося, що у комплексі будуть батутні зали, зала акробатичного рок-н-ролу з трибунами на 2 тисячі місць, хореографічний та тренажерні зали, басейн, оздоровчий центр і буфет для глядачів. Також на території комплексу запланували відкриття вертолітного майданчику, гуртожиток на 300 місць та електропідігрів майданчика перед головним входом.

Нагадаємо, що подробиці життя родичів Володимира Путіна намагаються розсекретити не вперше. Раніше в мережі показали фото і відео загадкової дочки Володимира Путіна Катерини Тихонової. Дівчина займається спортивними танцями та бере участь у конкурсах.

Також Reuters повідомляло, що Тихонова назвала себе дружиною Кирила Шамалова. За даними видання, подружжя володіє корпоративними холдингами на суму близько двох мільярдів доларів — в основному це акції "Сибура".

Повʼязані теми:

Наступна публікація