Американські мрії Трампа. Перші кардинальні зміни та чи дружитимуть США з Україною

Американські мрії Трампа. Перші кардинальні зміни та чи дружитимуть США з Україною

Дональд Трамп / Фото: Reuters

У США кілька сотень тисяч людей вийшли на мітинги проти нового президента.

Інавгурація нового президента США Дональда Трампа і тези його промови цього тижня заполонила перші шпальти світової преси: "Ми будемо захищати свої кордони, а не чужі!", "Керувати буде народ, а не політики!", "Купуй американське, наймай американця!". Обраний президент найпотужнішої держави світу офіційно вступив на посаду. І тепер за кожною обіцянкою можуть бути реальні дії.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Співвітчизники Трампа уже протестують проти багатьох його намірів і заяв. Його команда ображена на журналістів: кажуть, що перекрутили інформацію про кількість присутніх на інавгураціїї. Білий дім одна за одною скасовує програми, початі вже колишнім президентом США Бараком Обамою.

АМЕРИКАНЦІ ЗУСТРІЛИ ІНАВГУРАЦІЮ ТРАМПА МАСОВИМИ ПРОТЕСТАМИ ПРОТИ НОВОГО ПРЕЗИДЕНТА

Уночі проти інаугурації відбулися перші республіканські бали. Людей у вечірніх сукнях і краватках-метеликах протестувальники закидають яйцями і гнилими помідорами. За іронією, прийняття відбувається в Національному будинку преси, яку з Білого дому хоча й не випровадять, але точно підчистять список тих видань та телеканалів, яким за адміністрації Трампа дозволять вхід до пресової кімнати Білого дому.

І це відчули на собі журналісти CNN – команда президента відмовила їм у доступі на інавгураційні прийняття. За день до присяги президента та віце-президента телеканал випустив сюжет про те, хто і як керуватиме країною, якщо на лідерів США, Трампа та Пенса, буде скоєно замах.

CNN швидко взявся за розум – уже в день зміни влади, під час прямої трансляції інавгураційних подій, його журналісти назвали мить складання присяги "магічною", а саму церемонію "чарівною".

У цей час у столиці США не вщухали протести. Люди в перуках а-ля Дональд Трамп, траурних чорних капелюшках, з антитрампівськими плакатами в руках разом з прибічниками 45-го президента стояли в чергах на вхід до національного молу.

За кілька годин і ті, й інші, загалом, 800 тисяч змерзлих американців, разом спостерігатимуть за тим, як Дональд Трамп та Майк Пенс складатимуть присягу.

"Я, Дональд Трамп, урочисто присягаю, що я віддано виконуватиму обов'язки президента США і скільки змога зберігатиму, захищатиму і боронитиму Конституцію США. І нехай допоможе мені Бог!", - виголосив новий президент США.

ПІД ЧАС ПЕРШОЇ ПРЕЗИДЕНТСЬКОЇ ПРОМОВИ ТРАМП ПООБІЦЯВ АМЕРИКУ ДЛЯ АМЕРИКАНЦІВ

Далі 45-й президент США виголосив промову. Основний меседж - як цитата зі світової історії 1930-х років: Америка- для американців.

"Ми збагачували чужу індустрію, боронили чужі кордони, підтримували військо інших держав, витратили трильйони і трильйони доларів, поки американська інфраструктура гнила і розкладалася. Ось новий наказ, який почують у кожній столиці світу, - Америка понад усе", - сказав Трамп.

Далі – не менш потужний сигнал, який має уважно і чітко почути світова спільнота, але насамперед – Україна. Трамп наводитиме мости зі старими ворогами Америки і ставитиме американські інтереси вище світових.

"Ми будемо слідувати двом простим правилам: купуй американське і наймай американця. Ми будемо шукати дружби і добрих стосунків зі світовими народами, але робитимемо це із розумінням, що право всіх націй ставити свої власні інтереси на перше місце. Ми не збираємося впроваджувати наш спосіб життя на кожного, але робитимемо його сяючим, наприклад, і кожен буде нас наслідувати. Ми укріпимо старі союзи і створимо нові спілки", - сказав Трамп.

На нього дивився багатотисячний натовп, щоправда, вдвічі менший, ніж той, що зібрався на останню інавгурацію Барака Обами. Сам уже колишній американський керманич, здається, був єдиним, хто з гідністю та спокоєм прийняв поточний стан справ. Зранку перед інавгурацією він напоїв Трампів чаєм, разом зі своїм наступником прийшов до Капітолія і мужньо слухав, як 45-й президент США принижував усе, чого він добивався останні 8 років.

"Представники влади захищали себе, але не громадян своєї власної країни. Їхні перемоги не були вашими перемогами, їхні тріумфи не були вашими тріумфами і поки вони відзначали їх у столиці нашої батьківщини, мало що було святкувати нужденним родинам по всій країні. Тому всі зміни починаються просто тут і просто зараз, тому що ця мить – це ваша мить і вона належить тільки вам", - наголосив Трамп.

СЕРЕД ПЕРШИХ РОЗПОРЯДЖЕНЬ ТРАМПА – СКАСУВАННЯ МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ ОБАМИ І ТИХООКЕАНСЬКОЇ ТОРГОВЕЛЬНОЇ УГОДИ

Обами вийшли з Капітолію, Трампи провели їх до військового гелікоптера, який відніс родину 44-го президента до військової бази Сент-Ендрюс, де їх чекав літак до Каліфорнії. Обама сказав, що це не крапка, це – кома.

За кілька годин потому Трамп першими своїми наказами скасує Тихоокенську торговельну угоду, медичну програму допомоги малозабезченим американцям Обамакер. З сайта Білого дому зникнуть закладки "права гейспільнот", "громадянські права", "кліматичні зміни".

У цей же час Державний департамент розішле журналістам листа – брифінгів у Держдепі впродовж наступного тижня не буде: кандидатуру Рекса Тіллерсона на посаду головного дипломата країни Сенат ще не затвердив, відтак, говорити про зовнішньополітичні виклики нікому. Схвалення пройшли лише дві кандидатури – Джеймса Меттіса на посаду керманича Пентагону та Джона Келлі на посаду керівника Міністерства нацбезпеки – цим Трамп встиг похвалитися на одному з інавгураційних балів. Він разом з дружиною та численними дітьми та їхніми обранцями, двічі чинно станцювали під одну й ту саму пісню "My way" Френка Сінатри.

НА ПРОТЕСТИ У ВАШИНГТОНІ ПРИЙШЛО БІЛЬШЕ ЛЮДЕЙ, НІЖ НА ІНАВГУРАЦІЮ ТРАМПА

В цей час Вашингтон готувався до одного з найбільших і найвелелюдніших маршів - столиця не бачила такого натовпу з часів Мартіна Лютера Кінга-молодшого. Старі й молоді, на візках і з візками, з Чикаго, Портленда і Сан-Франциско, літаками, поїздами і автобусами – майже мільйон людей у рожевих шапках з ріжками приїхали до Вашингтона висловити Трампові своє обурення. Ліберально налаштовані американці всерйоз розлютилися на Трампа за його патріархальні погляди на жінок, його позицію щодо громадянських прав мусульман, афро- та латиноамериканців, геїв та людей із фізичними вадами.

Попри протести, вже в понеділок новий президент США вийде на роботу. І Україні час перестати хвилюватись і видихнути, як заявив український політик Володимир Горбулін у "Дзеркалі тижня. Україна". Його аналіз ситуації свідчить, строката адміністрація Трампа складена з яструбів і русофілів означає лише втрату ілюзій Україною стосовно Вашингтона. Летальної зброї нам не давав і Обама. Кредити ми беремо в міжнародних організаціях, а не в Америки. Антипутінська коаліція в Європі не тотожна Білому дому. А хитрість Путіна може наразитися на славнозвісну непередбачуваність Трампа. Це не означає, що все добре. Як і не означає, що все пагано. Це означає, що ми нарешті сподіватимемось лише на себе і повинні, ні – змушені,із об'єкта чужої політики вирости до рівноправного партнера.

У ЛЮТОМУ ПЛАНУЄТЬСЯ ВІЗИТ ПРЕЗИДЕНТА ПОРОШЕНКА ДО США, ПІД ЧАС ЯКОГО ВІН МОЖЕ ЗУСТРІТИСЬ ІЗ ТРАМПОМ

Принаймні, перший крок до закінчення періоду невизначеності вже зроблено. Оголошено про візит Петра Порошенка до США. Його планують на кінець лютого. І вірогідність зустрічі українського президента з американським доволі висока. Утім, питання, що такого особливого Порошенко зможе запропонувати Трампові, все ще відкрите. А на Сході України перемагати, чи принаймні не програвати, треба вже тепер.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Наталки Пісні.

Початок нового життя у Штатах: сигнали для України

Початок нового життя у Штатах: сигнали для України

Повʼязані теми:

Наступна публікація