Amnesty назвала "безглуздими" виправдання Москви про жертв авіаударів серед мирних сирійців

Amnesty назвала "безглуздими" виправдання Москви про жертв авіаударів серед мирних сирійців

Правозахисники звинувачують РФ у вбивстві мирних сирійців. / Фото: Reuters

Правозахисники впевнені, що Росія не може "відмахнутися" від свідчень про порушення норм міжнародного права.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International наполягає, що Росія порушує норми міжнародного права в Сирії, а жертвами ударів авіації РФ стали сотні мирних жителів цієї близькосхідної країни.

З такою заявою виступив Філіп Лютер, директор регіональних програм організації Amnesty International на Близькому Сході. Днями правозахисники звинуватили Росію в порушенні норм міжнародного права, а також загибелі в результаті авіаударів сотень мирних сирійців.

У Москві ж у відповідь заявили, що Amnesty International поширює дезінформацію. "Використання російською владою вислову "фейки" для опису результатів дослідження, проведеного Amnesty International, виглядає безглуздо", — сказав Лютер, заява якого була оприлюднена в п'ятницю, 25 грудня.

Представник Amnesty зазначив, що організація давала російській владі більше ніж півтора місяця для того, щоб вони змогли прокоментувати дані Amnesty з приводу жертв серед мирного населення Сирії.

"У них була можливість висловити свої зауваження стосовно кожного конкретного факту з брифінгу Amnesty International, заснованого на дослідженні понад 25 атак із використанням свідчень очевидців та експертного аналізу фотографій і відеозаписів самих атак або їхніх наслідків, як і заяв самого Міністерства оборони Росії. Російський уряд не може просто відмахнутися від докладних результатів дослідження", — зазначив Лютер.

Російська операція в Сирії

Він також навів приклад, коли Росія, відповідаючи на звинувачення в ударах по мирних об'єктах, фальсифікує дані. За словами Лютера, коментуючи удар російської авіації мечеті Омара бін аль-Хаттаба, про який йдеться в доповіді Amnesty, Міноборони продемонструвало знімки мечеті, які показували, що вона не пошкоджена. Тим не менш, як підкреслюють у правозахисній організації, на знімках була інша мечеть.

Росія почала наносити авіаудари 30 вересня, заявивши, що діє на прохання президента Сирії Башара Асада. Західні країни неодноразово звинувачували Москву у тому, що вона завдає авіаударів не по "Ісламській державі", а по групам помірної опозиції Асаду, яку підтримує Захід.

Росія приховує кількість своїх загиблих військових у Сирії

Росія приховує кількість своїх загиблих військових у Сирії

Повʼязані теми:

Наступна публікація