Amnesty заявила про жорстокі катування затриманих заколотників у Туреччині

Amnesty заявила про жорстокі катування затриманих заколотників у Туреччині

Фото: Reuters

Організація опублікувала звіт про порушення прав людини після невдалого путчу.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International має переконливі докази того, що заарештовані у Туреччині учасники заколоту піддаються побиттю, тортурам, включаючи зґвалтування, у офіційних та неофіційних пенітенціарних закладах по країні. Про це йдеться у опублікованому організацією звіті.

Amnesty International стверджує, що має достовірні повідомлення, що турецька поліція у Стамбулі та Анкарі по дві доби не дає заарештованим їжі, води, медикаментів, постійно принижує у розмові та лякає. У найгірших випадках заколотників піддають жорстоким побиттям та тортурам, до зґвалтування. Такі висновки організація зробила, поспілкувавшись із десятками адвокатів, лікарів, охоронців тюремних закладів, родичів заколотників та іншими обізнаними людьми.

Amnesty International з'ясувала, що заарештованих утримують не тільки у тюрмах, але й непристосованих для утримання людей місцях – спортзалах, коридорах судів, тощо. Деякі арештанти розповідали своїм адвокатам, що бачили, як високих поліцейських чиновників, яких затримали за організацію заколоту, ґвалтують кийками чи пальцями охоронці. До високопоставлених військових, за повідомленнями, найгірше ставлення.

Один з охоронців, який чергує у спортзалі поліцейського управління у Анкарі, розповів, що бачив одного з заарештованих із слідами сильного побиття та величезною набухлою гематомою на голові. Чоловік не міг сфокусувати зір і зрештою знепритомнів. Йому відмовились надавати медичну допомогу, а один із медиків поліції сказав: "Хай помирає. Скажемо, що він сюди приїхав вже мертвим". Той самий охоронець розповів, що з 650-800 заарештованих, яких утримують у цій спортзалі, щонайменше 300 були сильно побиті – мали гематоми, порізи, поламані кістки. Побитою була навіть заарештована жінка, яку утримували окремо. Близько 40 людей після побиття навіть не могли ходити.

Крім того, організація зауважує, що не до всіх заколотників пускають адвокатів та членів родини, їх досі не поінформовано, які саме їм висуваються звинувачення, таким чином заарештовані не можуть реалізувати своє право на справедливий суд. Захисникам не дають підготуватись до слухань, не дають матеріали справи.

Організація закликала негайно допустити незалежних спостерігачів до арештантів по всіх закладах – офіційних та неофіційних. Та закликала припинити знущання, надати можливість спілкуватись з родичами та забезпечити правосуддя.

"Amnesty International закликає владу Туреччини дотримувати свої зобов'язання згідно з міжнародним правом прав людини та не зловживати надзвичайним станом у країні за рахунок утиску прав затриманих. Заборона тортур є абсолютною і не може бути порушена або припинена", - сказав Директор регіональної програми Amnesty International по ЄвропіДжон Дальхузен.

Зазначимо, що з 21 липня, одночасно з введенням надзвичайного стану, Туреччина призупинила дію Європейської конвенції з прав людини.

В ніч на суботу, 16 липня, військові Туреччини здійснили спробу державного перевороту. Під час зіткнень, за останніми даними, загинули більше 260 людей. Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив про те, що ситуація в державі зараз значною мірою перебуває під контролем. У Генштабі, своєю чергою, заявили, що організаторами перевороту були представники ВПС і військової поліції.

Лише в ніч після повстання було заарештовано більше 13 тисяч людей. Серед затриманих - 1329 поліцейських, 8831 військовий, а також 2100 суддів і прокурорів. Розформовано президентську гвардію, з якої 300 осіб також заарештовані. Закрито понад 2000 організацій, які підозрюють у зв'язку з головним заколотником. Арешти в країні продовжуються. 

Путч  у Туреччині

Повʼязані теми:

Наступна публікація