Антикорупційний саміт у Лондоні почався з дипломатичних скандалів

Антикорупційний саміт у Лондоні почався з дипломатичних скандалів

Фото: Reuters

У центрі уваги через некоректні висловлювання опинилися королева і прем'єр-міністр Великої Британії.

Замість президента Петра Порошенка, який в останній момент передумав їхати з офіційним візитом до Великої Британії через проблеми з призначенням генерального прокурора, до Лондона вирушив міністр юстиції Павло Петренко. Він представлятиме державу на Антикорупційному саміті, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Попри те, що Велика Британія, а правильніше її прем'єр Девід Камерон, намагається організувати саміт на якнайвищому рівні, — далеко не всі делегації будуть представницькими.

Зустріч присвячена боротьбі з корупцією. І на ній також будуть детально обговорювати так звані "панамські документи" — скандал, який зачепив чимало світових лідерів. У цьому офшорному списку згадується і український президент Порошенко.

Деякі видання прямо пов'язують проведення самміту зі спробою британського прем'єра відновити свою репутацію. З'ясувалося, що оффшорами користувався батько Кемерона.

У Лондон почали прибувати делегації. І навколо саміта вже розгорівся дипломатичний скандал. Під час зустрічі із королевою Кемерон обмовився, що на саміті будуть представники найкорумпованіших країн світу — Афганістану та Нігерії.

Реакція не забарилася. Президент Нігерії заявив, що цими словами він глибоко шокований. Афганістан називає їх несправедливими. А Кемерон, схоже, просто забув про увімкнений мікрофон.

Другою жертвою увімкненого мікрофона стала сама королева Великобританії. І мало не спричинила ще один міжнародний скандал.

Під час традиційного чаювання у саду Букінгемського палацу, у приватній розмові, яка випадково потрапила на запис, Єлизавета ІІ поскаржилася, що китайська делегація, яка відвідувала Велику Британію минулого року, поводила себе "дуже грубо".

Ця її репліка стала однією з найобговорюваніших новин дня у Королівстві. Китай на цю ситуацію ніяк не відреагував.

Петро Порошенко переніс візит до Великої Британії

Петро Порошенко переніс візит до Великої Британії

Повʼязані теми:

Наступна публікація