Арешт міністра економіки Путіна проливає світло на війну у Кремлі - The Daily Beast

Арешт міністра економіки Путіна проливає світло на війну у Кремлі - The Daily Beast

Фото: Reuters

Йде тривала війна за путінську Росію між силовиками і "ліберальною елітою".

Протягом багатьох років Путін налаштовував своїх соратників з розвідки та армії проти так званої ліберальної еліти, яку сам же виховав. Тепер вони ведуть боротьбу у відкриту.

Про це пише Анна Нємцова у статті "Арешт міністра економіки Путіна проливає світло на війну в Кремлі", опублікованій на сайті видання The Daily Beast.

У вівторок Росія почула про найбільший за багато років корупційний скандал і арешт міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва. Слідчі стверджували, що затримали Улюкаєва після отримання інформації від нафтового гіганту "Роснефть", компанії під управлінням Ігоря Сечіна, одного з найвпливовіших людей Росії і близького соратника президента Володимира Путіна.

До кінця дня Путін звільнив Улюкаєва, заявивши, що той "втратив його довіру". Обвинувачений буде перебувати під домашнім арештом, принаймні, до нового року.

Міністр економіки нібито вимагав хабар у розмірі $ 2 млн від "Роснефти" в обмін на затвердження угоди компанії, що купує державні акції компанії іншого виробника нафти "Башнефть". Слідчий комітет, який висунув звинувачення, сказав, що міністр Улюкаєв використовував свою владу, щоб створити проблеми для діяльності "Роснефти", і що міністр почує докладні звинувачення проти нього у найближчому майбутньому.

Новина дуже дивно звучить для росіян, оскільки Путін відомий тим, що не садить у в'язницю своїх високопоставлених чиновників, майже незалежно від їх передбачуваних злочинів.

Путін особисто призначив Улюкаєва на посаду міністра в 2013 році, тож тепер арешт і звинувачення проти нього здивували багатьох, не в останню чергу тому, що всім відома корупція в уряді, як правило, пов'язана зі словами "мільярди", а не "мільйони".

Репортер "Нової газети" Ірина Гордієнко каже, що не вірить в історію про міністра економіки Росії, який став би ризикувати своєю репутацією заради такого маленького хабара. "$ 2 млн – смішний хабар, враховуючи масштаб угоди, "Роснефть" "приватизує" "Башнефть"; і у слідства немає жодних питань до "Роснефти"? Як чудово", - написала Гордієнко в Facebook.

Росіяни пам'ятають занадто багато прикладів шокуючої державної корупції, у тому числі випадки, про які стало відомо завдяки незалежному розслідуванню Олексія Навального, лідера опозиції та активіста з боротьби з корупцією. Він докладно описав, як близькі друзі Володимира Путіна Володимир Якунін, Геннадій Тимченко і Аркадій Ротенберг отримали $ 15 млрд від державних контрактів під час підготовки до Олімпіади в Сочі.

Як правило, в гучних кримінальних справах можна очікувати неймовірно компрометуючих відео. Але чи бачила Росія фото міністра Улюкаєва, що одержує валізи, набиті пачками стодоларових купюр, як це показують у фільмах про російську мафію 1990-х років? Ні.

Відповідно до джерел "Нової газети", спочатку цю справу розслідував глава служби безпеки "Роснефти", колишній співробітник ФСБ Олег Феоктістов. Хабар на суму $ 2 мільйони, імовірно, був усередині коробки в банківській комірці. У звіті також повідомлялося, що міністра ніхто не бачив поблизу коробки.

"Наразі існує дуже багато питань по справі Роснефть-Улюкаєв", - обережно написав у своєму блозі колишній міністр фінансів Олексій Кудрін.

Головне питання, яке задавали собі багато хто: чи є затримання такого високопоставленого федерального чиновника сигналом до битви між баштами Кремля.

Йде тривала, майже традиційна війна за путінську Росію між чиновниками з погонами, силовиками, які прийшли з армії, ГРУ і КДБ, як і сам Путін, і так званою "ліберальною елітою".

Протягом довгого часу Путін зіштовхував ці фракції, щоб підтримувати систему стримувань і противаг і залишатися на вершині. Але тепер напруженість виходить з-під контролю.

"Я не здивувалася, почувши про арешт міністра, це силовики ведуть свою війну за їх улюблену владу", - сказала The Daily Beast Олена Панфілова, заступник голови правління Transparency International.

Із самого початку конфлікту Росії з Україною так званий "клан силовиків" перемагав у цій війні, і звинувачення проти Улюкаєва більшою мірою розглядаються як ще один залп, незалежно від офіційності, якою він прикритий.

"Кремль використовує війну з корупцією, щоб посилити битви між кланами", - говорить Панфілова.

Ті, хто знає Улюкаєва, наполягають на тому, що він чесна людина в надзвичайно скрутному становищі, він намагався керувати нафтозалежною економікою, яка потерпіла крах через низькі ціни на нафту і західні санкції.

Раніше в цьому році російські блогери дали 60-річному міністру прізвисько "водолаз", оскільки він постійно повторював, що російська економіка, нарешті, досягла дна.

"Становище дуже нестабільне, очевидно, що ми перебуваємо десь на дні", - сказав міністр в інтерв'ю агентству РИА Новости в минулому році.

Міністра економічного розвитку РФ затримали за хабар у два мільйони доларів

Міністра економічного розвитку РФ затримали за хабар у два мільйони доларів

Після арешту міністра, один з блогерів, Собака, опублікував жарт: "Російським громадянам соромно бачити суму хабара міністра економічного розвитку, вони кажуть, що це принижує велич і гідність нашої багатої країни".

Але після конфлікту між Улюкаєвим і "Роснефтью", лідерам "ліберального крила" Росії, в тому числі прем'єр-міністру Дмитру Медведєву, не до сміху. Улюкаєв був чи не єдиним чиновником в російському уряді, який виступав проти подальшого збільшення "Роснефти" і вважав за краще, щоб акції "Башнафти" купували приватні інвестори.

Арешт – це "дивна і дивовижна новина, і дуже серйозне звинувачення", - сказала журналістам прес-секретар міністерства економічного розвитку, Олена Лашкіна. Глава Російського союзу промисловців і підприємців Олександр Шохін, сказав, що не бачить логіки у звинуваченнях проти Улюкаєва.

Чому Росія повинна була побачити цей брудний публічний скандал, боротьбу між найвпливовішими людьми? Деякі вважають, що це було попередженням для всіх.

"Система влади бореться за виживання, в той час як всередині неї головні гравці б'ються один з одним", - говорить Ольга Бичкова, редактор новин і політичний оглядач радіостанції "Ехо Москви". "Ось чому деякі правила слабшають, а інші змінюються, в залежності від вимог часу. Всі повинні розуміти, що сьогодні жоден з них не може покладатися на свої привілеї, в тому числі і ті, хто вважав себе божеством. Ніхто більше не відчуває себе в безпеці".

Повʼязані теми:

Наступна публікація