Автобіографічні книжки та чоловік-викидайло. Як склалося життя першої людини "з пробірки"

Автобіографічні книжки та чоловік-викидайло. Як склалося життя першої людини "з пробірки"

Фото: QuotationOf

У 1978 році після штучного запліднення народилося перше маля.

25 липня 1978 року у Великобританії народилося унікальне маля.

Науковцям вдалося зробити справжній прорив –  посприяти зачаттю дитини за межами материнського тіла методом екстракорпорального запліднення (ЕКЗ).

Дівчинка вагою 2,608 кг народилася шляхом запланованого кесарева розтину.

ПОЯВА НА СВІТ

Так звана "дитина з пробірки", як і сама називає себе 38-річна Луїза Браун, стала людиною-феноменом ХХ століття, а за її появою на світ спостерігав весь світ.

До слова, називати місце, де сперматозоїди батька Луїзи поєдналися з яйцеклітиною її матері, пробіркою – неправильно. Неймовірний експеримент проводили у чашці Петрі, який сама Луїза в одному з шоу жартома назвала "місце, де почалося моє життя".

Після дев'яти років невдалих спроб, майбутні батьки феноменальної дитини Леслі та Джон Брауни, зневірилися та наважилися на експериментальну процедуру.  Пізніше виявилося, що їх навіть не попередили, що вдалих експериментів досі ще було.

Фото: QuotationOf

Місіс Браун завагітніла майбутнею донечкою 10 листопада 1977 року, а вже у липні у родині сталося довгоочікуване поповнення.

Браун стала першою 'вдалою' пацієнткою основоположників ЕКЗ Патріка Степто та Роберта Едвардса. Клініка, в якій допомогли з'явитися Луїзі Браун - Борн-Холл в британському Кембриджширі - функціонує донині. Клініка працює з університетом Кембриджу (University of Cambridge) і 'Wellcome Trust Sanger Centre' та продовжує активний розвиток методу.

ЖИТТЯ "НАУКОВОГО ФЕНОМЕНУ"

За словами Луїзи, життя її батьків було непростим. Нездорова увага преси, наукового світу та звичайних людей заважала їм вести спокійне та щасливе життя. З самого дитинства дівчинки батьки змушені були подорожувати, демонструючи "чудо природи". Однак, попри ажіотаж навколо "дитини з пробірки", були й ті, кого її неприродня поява обурювала.

Фото: QuotationOf

Зокрема, представники церкви засуджували науковий прорив, а неврівноважені люди відправляли місіс Браун листи з погрозами та цинічні інструкції з "користування штучною дитиною".

ДИТИНА "З ПРОБІРКИ" СЬОГОДНІ 

Наразі Луїзі вже 38 років і вона – щаслива матір двох чарівних дітей, яких народила без допомоги лікарів та ЕКЗ.

У 2004 році Луїза Браун вийшла заміж за викидайла у клубі Уеслі Маліндера.

Фото: QuotationOf

Жінка має молодшу сестру Наталі, яка побачила світ через чотири роки після появи Луїзи. Наталі теж є "дитиною з пробірки", однак на той момент вона була вже сороковою дитиною ЕКЗ.

Леслі та Джон Брауни наразі вже пішли з життя. Батько помер у 2006 році, а матір – 2012 у віці 64 років через ускладнення після інфекції жовчного міхура.

Обидві сестри у 2013 році посадили дерево на спогад про своїх сміливих батьків на території клініки, де були уперше розроблений метод ЕКЗ.

До слова, родина Браун особлива не лише першою дитиною, що народилася після штучного запліднення. У 1999 році на світ з'явилася маленька донька Наталі Браун, яка стала, таким чином, першою дитиною ЕКЗ, яка народила сама.

У 2015 році Луїза видала автобіографічну книгу "Моє життя як першої у світі дитини "з пробірки", у якій поділилася подробицями свого життя та сімейними фото.

Louise Brown, My life as the world's first test-tube baby from Empica_PR on Vimeo.

Повʼязані теми:

Наступна публікація