Бандитська держава Володимира Путіна - The New York Times

Бандитська держава Володимира Путіна - The New York Times

Фото: Reuters

Росія щосили намагається перекласти провину за крах авіалайнера Malaysia Airlines на Україну.

Президент Росії Володимир Путін швидко перетворює Росію на бандитську державу. Його країна як один з п'яти постійних членів Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй несе особливу відповідальність за дотримання норм міжнародного права. Тим не менш, його поведінка в Україні та Сирії порушує не тільки правила, покликані зберігати мир, але і суперечить людській доброчесності.

Про це говориться в редакційній статті "Бандитська держава Володимира Путіна", опублікованій на сайті The New York Times.

У середу ця гірка правда наздогнала нас двічі. Слідча група під керівництвом Нідерландів дійшла до висновку, що система ПРО земля - повітря, за допомогою якої над Україною в липні 2014 року був збитий літак Malaysia Airlines (внаслідок чого загинуло 298 осіб), була відправлена з Росії для підтримки сепаратистів і повернулася до Росії в той же день. Тим часом у Сирії російські та сирійські військові літаки зруйнували дві лікарні в утримуваному повстанцями районі Алеппо в рамках наступу, який загрожує життю більше 250 000 осіб у війні, що вже забрала життя близько 500 тисяч сирійців.

Росія з усіх сил намагалася перекласти провину за крах авіалайнера на Україну. Але новий доповідь, підготовлений прокурорами з Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України, підтверджує висновки, зроблені раніше

The New York Times

Росія з усіх сил намагалася перекласти провину за крах авіалайнера на Україну. Але нова доповідь, підготовлена прокурорами з Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України, підтверджує висновки, зроблені раніше. Вона ґрунтується на строгих правилах доведення, використовує ретельно перевірені документи і розслідує не тільки розгортання російської ракетної системи, що стало причиною катастрофи, але і приховування Москвою цього факту.

Минулого тижня міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив The Times, що його уряд має намір притягнути до відповідальності як Росію, так і осіб, що випустили ракету.

Деякі західні чиновники звинуватили Росію у військових злочинах, ці звинувачення можуть почати процес переслідування по міжнародних каналах, навіть якщо Москва блокує офіційне звернення у Міжнародний кримінальний суд. Також можливі нові санкції проти Росії. Путін, безсумнівно, буде боротися з такими діями, використовуючи своє право вето в Раді Безпеки, але незалежно від його відповіді Сполучені Штати повинні надавати Україні підтримку в її прагненні залучити винних до відповідальності.

Схоже, Путіна не можна притягнути до відповідальності і в Сирії. Протягом декількох місяців він робить вигляд, що веде переговори про політичне рішення п'ятирічної громадянської війни між підконтрольним йому президентом Башаром аль-Асадом і повстанцями, яких підтримують США і деякі арабські країни

The New York Times

Схоже, Путіна не можна притягнути до відповідальності і у Сирії. Протягом декількох місяців він робить вигляд, що веде переговори про політичне рішення п'ятирічної громадянської війни між підконтрольним йому президентом Башаром аль-Асадом і повстанцями, яких підтримують США і деякі арабські країни. Але, незважаючи на прохання держсекретаря США Джона Керрі, який витратив величезну кількість часу і зусиль, щоб домовитися про два окремих (і коротких) перемир'я, російські та сирійські сили, за підтримки іранських сухопутних військ, продовжили бійню.

В останні кілька днів, Путін знову показав своє справжнє обличчя...19 вересня, Росія розбомбила гуманітарний конвой, який, згідно з міжнародним правом, не повинен ставати мішенню, так само, як лікарні і цивільне населення

The New York Times

В останні кілька днів Путін знову показав своє справжнє обличчя. Він здійснив повітряні атаки, в тому числі із застосуванням бетонобойних бомб, які можуть зруйнувати підземні лікарні й зони безпеки, де шукають притулку цивільні особи. 19 вересня Росія розбомбила гуманітарний конвой, який, згідно з міжнародним правом, не повинен ставати мішенню, так само, як лікарні і цивільне населення.

У середу Керрі пригрозив відкликати американську команду з Женеви, де обидві сторони створили центр для співпраці у питанні припинення вогню. Але ця заява, ймовірно, не вплинула на ситуацію, і у Керрі мало дипломатичних козирів, можливо, навіть жодного.

Президент Обама вже давно відмовився схвалити пряме військове втручання в Сирії. І Путін, можливо, вважає, що Обама навряд чи стане вступати у конфлікт із Росією в останні місяці перебування на посаді і у розпал американського передвиборного сезону. Але оскільки оплот повстанців в Алеппо перебуває під загрозою захоплення урядовими військами, представники адміністрації сказали, що така відповідь зараз знову на стадії розгляду.

Путін вважає себе людиною, що виконує місію відновлення величі Росії. Росія дійсно може бути великою силою добра. Але недобросовісна поведінка Путіна – вбивство цивільного населення в Сирії та Україні, анексія Криму, хакерські атаки на американські урядові агентства, придушення інакомислення в країні – дозволяє припустити, що він зовсім не збирається ставати конструктивним партнером і шукати миру.

Повʼязані теми:

Наступна публікація