Банк Англії готовий направити безпрецедентні 250 мільярдів на підтримку фунта, що здешевшав

Банк Англії готовий направити безпрецедентні 250 мільярдів на підтримку фунта, що здешевшав

Фото: Reuters

Мешканці Великої Британії проголосували за вихід з Євросоюзу.

Відставка Британського прем'єра, падіння світових цін на нафту, стрімкий обвал курсу фунта стерлінга та нові сепаратистські заяви в Об'єднаному Королівстві - такі перші наслідки британського референдуму, на якому громадяни проголосували за вихід із ЄС, ідеться у сюжеті ТСН.16:45.

Події у країні розгортаються із шаленою швидкістю. Першими відреагували ринки — фунт стерлінгів втратив 10 відсотків і коштує найдешевше з 1985-го року. Індекси основних бірж падають у всій Європі — від 5-7 відсотків до подекуди 10 відсотків. Акції британських банків упали на 20-35 відсотків.

Щоб заспокоїти ринки, із заявою вийшов голова Банку Англії Марк Карні. Безпрецедентну суму в 250 мільярдів фунтів він готовий направити на підтримку банківської системи та національної валюти за необхідності.

Оглядачі відверто лякають, що противники ЄС могли витягнути цеглину із стіни Об'єднаного Королівства, і такі думки вже прямо звучать в ефірі британських телеканалів — Об'єднане Королівство може розпастися.

Які наслідки спричинив референдум у Великій Британії

Які наслідки спричинив референдум у Великій Британії

Зі спеціальною заявою виступила перший міністр Шотландії Нікола Стерджен. Шотландці, якщо подивитися на результати голосування, хочуть залишатися в ЄС. І Стерджен дала зрозуміти, що далі вона буде діяти в інтересах Шотландії. На порядку денному — новий референдум про незалежність.

За незалежністю Шотландії може послідувати й відокремлення Південної Ірландії, вірніше її об'єднання із Республікою Ірландія.

Але із усім цим, як і з перемовинами щодо виходу з ЄС, поратися вже новому прем'єр-міністру. Девід Кемерон, який переміг на минулих виборах на обіцянці провести цей референдум, через нього тепер іде у відставку.

Колишній мер Лондона і один із лідерів кампанії за вихід із ЄС Борис Джонсон, який тепер ще й один із кандидатів на прем'єрство, найдовше тримав мовчання. Свій будинок він залишав під обурені вигуки натовпу. А на прес-конференції заявив, що різких змін не буде. І результати мають дати надію на краще.

Тим часом в мережі набирає шаленої популярності петиція провести другий референдум щодо членства в ЄС. Результати визнати, тільки якщо явка буде більше 75 відсотків та за вихід проголосує більше 60 відсотків. Необхідну кількість у 100 тисяч підписів петиція вже давно отримала, і продовжує набирати голоси.

Кореспондент "Радіо свобода" Григорій Жигалов

Повʼязані теми:

Наступна публікація