Батько "стрільця з Орландо" розповів, що розлютило його сина

Батько "стрільця з Орландо" розповів, що розлютило його сина

Фото: twitter.com/JulianRoepcke

Омар Матін підозрюється у схильності до радикального ісламізму.

Батько Омара Матіна, який вбив 50 і поранив 53 людей у гей-клубі в Орландо, розповів журналістам, що його сина розлютив поцілунок двох чоловіків на вулиці.

"Ми вибачаємось за те, що трапилося. Ми не знали, що він буде робити. Ми у шоці, як і вся країна", - сказав батько Омара Матіна в інтерв'ю NBC News, передає The Daily Beast.

Він додав, що напад на гей-клуб "не має нічого спільного з релігією".

Джерело о правоохоронних органах повідомило виданню, що Матін, син афганських емігрантів, народився у Нью-Йорку і деякий час був одружений з жінкою з Нью-Джерсі. ЗМІ повідомляють, що в нього залишився 3-річний син.

Агент ФБР Рон Хоппер повідомив журналістам, що Матін, можливо, мав схильність до ісламського екстремізму. Водночас поки що немає ознак того, що Омар Матін мав прямий зв'язок з "ІДІЛ".

Раніше бойовики "Ісламської держави" поширили в Інтернеті заяву із закликом до своїх прихильників вчиняти напади, щоб відзначити настання священного місяця Рамадан.

Мусульмани у всьому світі святкують Рамадану в честь першого одкровення від Бога до Мохаммеда. Терористична група вважає, що це особливо сприятливий час для атак.

"Рамадан, місяць завоювання і джихаду. Приготуйтеся, будьте готові ... щоб зробити цей місяць місяцем стихійного лиха для невіруючих ", - йшлося в аудіозаписі, поширеному терористами.

12 червня вночі в американському місті Орландо невідомий увірвався до клубу Pulse, де влаштовують вечірки ЛГБТ-спільноти, та відкрив стрілянину.  Жертвами інциденту стали 50 людей, ще принаймні 53 отримали поранення і були госпіталізовані.

Сам нападник був ліквідований під час перестрілки із спецпризначенцями. Убивця був озброєний гвинтівкою і пістолетом, при ньому також був підозрілий пристрій. Повідомлялося, що він захопив заручників і забарикадувався в гардеробі. Видання Washington Post повідомило ім'я підозрюваного. Ним виявився 29-річний Омар Матін. За непідтвердженими даними, його батьки – вихідці з Афганістану. Американські спецслужби перевіряють можливі зв'язки підозрюваного із радикальними ісламістськими угрупуваннями.

Місцева поліція визнала напад на нічний клуб локальним терактом. За даними американських ЗМІ, стрілянина в орландському клубі стала найчисельнішою за кількістю жертв в історії США та другим наймасштабнішим терактом після 11 вересня 2001 року. У штаті Флорида запровадили надзвичайний стан.

 

ФБР класифікувало стрілянину у гей-клубі в місті Орландо як акт тероризму

ФБР класифікувало стрілянину у гей-клубі в місті Орландо як акт тероризму

Повʼязані теми:

Наступна публікація