Гнів народу. Як бунтували росіяни останніми роками

Гнів народу. Як бунтували росіяни останніми роками

Фото: УНІАН

Особисту думку росіян контролюють ОМОНом.

17 березня, в Росії відбулося затримання циган бійцями ОМОНу в селищі Плеханове Тульської області.

Правоохоронці не щадили жінок, яких теж били кийками. 16 березня у селищі почався бунт циган – вони конфліктували з працівниками газової служби. Протестувальники палили шини і кидали каміння і пляшки в будівлю місцевої селищної адміністрації. 

Попри жорстке цензурування особистої думки російських громадян, в РФ знаходяться ті, хто виходить на площі міст та відкрито висловлює своє невдоволення.

ТСН.ua вирішив пригадати наймасовіші "народні бунти" в Росії за останній час, більшість із яких завершувалася для активістів або побиттям ОМОНу, або затриманням.

Протест далекобійників

Ще з листопада 2015 року всю Росію охопили антиурядові протести далекобійників. Приводом для обурення водіїв стало введення нової системи зборів "Платон" стосовно великовантажних автомобілів.

Десятками регіонів впродовж тижнів котилися хвилі протестів, зокрема, далекобійники перекривали рух транспорту та проводили акцію "Равлик", під час якої велика колона вантажівок рухається з мінімальною швидкістю.

Довготривалу акцію водіїв спецпризначенці не розганяли, однак, протести відбувалися під пильним наглядом ОМОНу з автозаками напоготові.

Відомо, що у Ростовській області під містом Аксай далекобійників намагалися розігнати співробітники ОМОНу, поліції і Державтоінспекції, оскільки у поліції страйк водіїв вважали незаконним.

"Равлик" паралізує дороги у Росії

"Равлик" паралізує дороги у Росії

Розгон акції у Москві

Практично одночасно з незадоволенням далекобійників, на мітинг, який завершився затриманням активістів, вийшли мешканці Москви. Люди вийшли на вулиці, обурені розширенням зони платних парковок у російській столиці та вимагали відставки голови транспортного департаменту міста.

Попри те, що заявку на мітинг було подано заздалегідь, поліція оголосила акцію незаконною. Тому співробітники ОМОНу розігнали майже тисячу протестувальників, а близько десятка активістів було затримано.

ОМОН у центрі Москви розігнав майже тисячу протестувальників

ОМОН у центрі Москви  розігнав майже тисячу протестувальників

Кривавий фестиваль

Улітку молоді росіяни обурилися забороною на проведення веселого та невинного "Свята кольорів" та зчепилися із ОМОНом.

Фестиваль ColorFest в Москві збиралися скасувати – за таке рішення виступив голова управи району Ізмайлова Олег Крутилін. Організатори заходу, своєю чергою, не отримавши пояснень про причини заборони, вирішили все одно провести фестиваль. Однак майже одразу на місце проведення, де були практично школярі та підлітки, приїхав Крутилін у супроводі ОМОНу. Омонівці, які прибули на місце подій, розганяли підлітків кийками і затримали кілька дітей. 

Акції на Манежній площі

Гучні сутички російських активістів та ОМОНу останніми роками спостерігала Манежна площа у Москві.

У грудні 2014 року на площу виходили мешканці РФ на підтримку затриманого на той момент Олексія Навального. Спецпризначенці гнали людей до метро, затримували та увозили автозаками. Після розгону Манежки демонстранти всю ніч пробули у "ялинковій кулі", яка у Твітері вже отримала власний хештег #шар. Попри 20-градусний мороз, активісти протягом ночі агітували росіян виходити на вулиці. Як вранці у своємі Твітері написала учасниця групи Pussy Riot Марія Альохіна, було затримано більше двадцяти активістів, включаючи її саму. За її словами, в активістів також відібрали документи.

У липні 2013 сталася схожа ситуація, коли близько 200 протестувальників були затримані ОМОНом.  Масовими арештами поліція припинила масову акцію прихильників опозиціонера Олексія Навального. Люди вийшли на вулиці після того, як суд визнав його винним у справі про розкрадання продукції підприємства "Кировлес" і визначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. За даними правоохоронців, у центрі столиці РФ зібралося близько 2,5 тис. опозиціонерів. Спостерігачі назвали цифру вчетверо більше – 10 тис. людей. За свідченням очевидців, поліцейські діяли дуже агресивно. Вони розсікали натовп і вихоплювали з нього перших-ліпших людей, у тому числі дівчат.

"Бунт" мусульман у Москві

У вересні 2014 інтернет сколихнув ролик з бійкою мусульман і ОМОНівців у Москві. 26 вересня в Москві біля Історичної мечеті співробітники ОМОНу затримали одного чоловіка. Сотні мусульман оточили автобус і почали вимагати пояснення того, що сталося. Після словесної пересварки мусульмани пішли на штурм автобуса і звільнили затриманого. При цьому деякі присутні заявили, що "це справжня революція". 

Повстання у Бірюльовому

У 2013 році 10 жовтня в Бірюльовому убивство вихідцем з Кавказу 25-річного хлопця Єгора Щербакова, який заступився за свою дівчину, спричинило справжній бунт. Місцеві жителі почали активізуватися того ж вечора.

На вулицях лунали постріли, а люди зводили барикади. Бунтівники вимагали відставки голови району, районної поліції і виселення усіх нелегалів.

Обурені люди захоплювали та громили торгові центри, де на переконання бунтарів працюють мігранти-нелегали з Кавказу та Середньої Азії.

Заворушення поширилися й на інші райони Москви. Поліція довго не могла взяти під свій контроль протестний рух.

Пізніше московським поліцейським вдалося взяти під контроль ситуацію, що виникла у Бірюльовому. Люди, котрі мітингували, почали розходитися по домівках. Район патрулювали посилені наряди поліції, які перевіряли у перехожих документи. 

У Москві почались масові погроми та вуличні зворушення

У Москві почались масові погроми та вуличні зворушення

Повʼязані теми:

Наступна публікація