Байден засудив ратифікацію "договору" РФ і Абхазії про об'єднані збройні сили

Байден засудив ратифікацію "договору" РФ і Абхазії про об'єднані збройні сили

Фото: Reuters

Він підтвердив підтримку з боку США суверенітету й територіальної цілісності Грузії.

Віце-президент США Джо Байден висловив негативну оцінку ратифікації в російській Державній думі так званого "договору" з невизнаною республікою Абхазія про створення об'єднаних збройних сил.

Про це, як повідомляє Білий дім, він зазначив у п'ятницю під час телефонної розмови з прем'єр-міністром Грузії Георгієм Квірікашвілі, - - пише Укрінформ.

"Віце-президент високо оцінив демократичне керівництво Грузії в регіоні. Він також підтвердив підтримку з боку США суверенітету й територіальної цілісності Грузії в рамках її міжнародно визнаних кордонів і засудив ратифікацію Росією "договору" з Абхазією про створення об'єднаних збройних сил", - зазначили в Білому домі за результатами розмови двох лідерів.

Нагадаємо, у січні 2016 року Міжнародний кримінальний суд почав розслідування справи про військові злочини під час російсько-грузинського збройного конфлікту в 2008 році. 

Відділ попереднього провадження дозволив прокуратурі почати розслідування злочинів, скоєних у грузинському районі Південна Осетія з 1 липня по 10 жовтня 2008 року.

У жовтні 2015 року прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуда звернулася  за дозволом розпочати розслідування можливих військових злочинів у російсько-грузинській війні 2008 року

Бенсуда мала свідчення, що "фактична влада Південної Осетії" вбила 113 етнічних грузинів під час насильницького виселення їх із самопроголошеної республіки. За даними прокурора, під час акції виселили близько 18,5 тисяч людей, зруйновано близько п'яти тисяч будинків.

Бенсуда також зазначила, що кураторами виселення та вбивств грузинів, ймовірно, були російські військовослужбовці. 

Як відомо, у 2008 році навколо збройного протистояння в Південній Осетії виник російсько-грузинській конфлікт. Росія вторглася до країни на підтримку сепаратистських формувань. Війська РФ піддали бомбардуванню грузинські міста, порти та військові об'єкти. Після окупації частини Грузії російськими військами та етнічних чисток грузинських сіл навколо Південної Осетії за участі міжнародних посередників було досягнуто припинення вогню. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація