Bellingcat опублікував повну доповідь із доказами причетності військових РФ до загибелі MH17

Bellingcat опублікував повну доповідь із доказами причетності військових РФ до загибелі MH17

Фото: Reuters

Фотографії і особисті дані військовослужбовців були змінені.

Міжнародна дослідницька група Bellingcat оприлюднила розслідування причетності російських військових до збиття малайзійського "Боїнгу" MH17.

Відповідно до інформації авторів документу, "Бук", з якого збили літак MH-17, доставили до українського кордону бійці другого дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська.

Автори документа встановили, що з 23 до 25 червня 2014 року декілька зенітно-ракетних комплексів "Бук-М1" російської 53-ї зенітно-ракетної бригади були перевезені на російсько-український кордон. Шлях від бази в Курську до кордону з Україною простежили на Storymap, де також є відео і фотографії, на яких відображена техніка в колоні, в тому числі і "Бук 3х2".

У версії доповіді, яку оприлюднили у середу, 24 лютого фотографії і особисті дані військовослужбовців були змінені.

Крім того, повні дані були передані Міжнародній слідчій групі (JIT), яка займається розслідуванням загибелі рейсу МН17.

Доповідь про причетність російських військових до катастрофи рейсу MH 17 from Dmytro Stefurak

Нагадаємо, що авіакатастрофа Boeing 777 "Малайзійських авіаліній", який летів із Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року поблизу населеного пункту Грабове Донецької області.

Жертвами падіння літака стали 298 людей, серед яких 15 членів екіпажу.

14 липня Малайзія внесла до Ради Безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування падіння Boeing 777 над Донбасом. Цю ідею підтримали також Нідерланди, Україна, Австралія і Бельгія. У Кремлі ж вважають цей крок передчасним і заблокували документ.

13 жовтня 2015 року Рада Безпеки Нідерландів оприлюднила власний звіт щодо авіакатастрофи пасажирського лайнера Boeing 777 "Малайзійських авіаліній". Згідно із документом, літак був уражений частинами ракети 9N314M, випущеної з ПЗРК "Бук"; було встановлено, що вихідна точка запуску розташована на території близько 320 квадратних кілометрів на території східної України; Україна не дала адекватної оцінки ризику для цивільної авіації; в України було достатньо підстав для закриття повітряного простору над окупованими територіями. Під час оприлюднення технічних висновків журналістам та родичам загиблих показали реконструйовані частини літака малайзійських авіаліній.

Своєю чергою, українські спеціалісти заявили, що авіаційна влада перевиконала рекомендацію та встановила межу в 10 кілометрів. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація