Білоруські діти ходять до підпільного ліцею, щоб навчатися рідною мовою

Білоруські діти ходять до підпільного ліцею, щоб навчатися рідною мовою

У Білорусі діє підпільний ліцей, який навчає дітей рідною мовою

У Білорусі провадиться негласна політика витіснення білоруської мови з усіх сфер і, в першу чергу, з освіти.

У Білорусі діє заборонений ліцей, який діти відвідують, щоб навчатися рідною мовою та відчинити собі двері до Європи, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Заклад заснували ще за радянських часів, коли у Мінську не залишалося жодної школи з навчанням білоруською. На початку 90-х він вийшов з підпілля, навіть розміщувався в центрі столиці та був передовиком в освіті. А потім його знову заборонили. Учні навчаються то у приватних квартирах, то у підвалі церкви, а тепер ще й їздять зі столиці у село.

"Іде негласна політика витіснення білоруської мови з усіх сфер і, в першу чергу, з освіти. Число білоруських шкіл зменшується. Колись було близько 90% перших класів, де діти починали навчання білоруською, а зараз їх залишилося 5%, якщо не менше", - розповів директор ліцею.

Він дуже не охоче розповідає про особливості навчання. Каже, щойно про них виходить якийсь матеріал, одразу ідуть розпорядження влади і чергові утиски. Тут поглиблено вивчають гуманітарні науки. Серед книжок - твори непопулярних у Білорусі авторів.

Існувати ліцею допомагають батьки. Коли відбувалися зйомки, одного з тат саме попросили подивитися, чому не гріють батареї.

У Білорусі діє заборонений ліцей, де навчають білоруською мовою

У Білорусі діє заборонений ліцей, де навчають білоруською мовою

У ліцеї навчаються з 8-го класу, проходять за конкурсом. Були роки, коли на місце претендувало 15 осіб. Зараз менше. Офіційно, учні нібито вчаться вдома, тому після закінчення підпільного ліцею можуть іти у білоруські школи, щоб здавати екзамени.

А ще діти складають іспити в Європі, наприклад, у Польщі. Після цього вони можуть поступити у польські заклади. Більшість саме цього і хоче - вчитися у демократичній країні.

Кореспондент ТСН Інна Боднар

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація