Бойовики "ІД" зруйнували найвідоміші пам'ятки Пальміри

Бойовики "ІД" зруйнували найвідоміші пам'ятки Пальміри

Фото: Reuters

Відновлення зруйнованих і пошкоджених пам'яток може зайняти близько п'яти років.

Глава генерального директорату старожитностей і музеїв Сирії Мамун Абдулкарім підтвердив, що найвідоміші пам'ятки Пальміри зруйновано. Про це повідомляє УНІАН.

Зокрема зруйнованими виявилися храм Бела (I століття) і храм Баалшаміна (II століття), а також Тріумфальна арка, статуя Лев Аллат та поховальні вежі у так званій Долині гробниць.

Експерти побоювалися, що терористи могли продавати пам'ятки Пальміри на "чорному ринку". Однак, театр, побудований за часів римського панування, і численні погруддя уцілили.

"Пошкодження статуї Лев Аллат також незначні, вона підлягає реставрації", – заявив Абдулкарім.

Крім того, департамент старожитностей і музеїв Сирії направив до Пальміри першу групу своїх фахівців. Експерти провели попереднє обстеження вцілілих пам'яток.

Відновлення зруйнованих і пошкоджених пам'яток може зайняти близько п'яти років, якщо буде надано своєчасну матеріальну підтримку. Проте загроза пам'яткам все ще залишається, тому що під ними розташовані укриття бойовиків.

Нагадаємо, сирійські військові повністю звільнили місто Пальміра від бойовиків 27 березня. Операція тривала протягом кількох днів. Важливе стратегічне значення міста зумовлено його положенням, Пальміра розташована в центрі Сирії і має великі енергетичні ресурси. Також біля Пальміри розташовані стратегічно важливі для Сирії нафтогазові родовища. З міста йдуть нафто - і газопроводи, які забезпечують захід країни паливом.

Сирійський президент Башар Асад пообіцяв відновити зруйновану Пальміру.

Повʼязані теми:

Наступна публікація