Бойовики ІДІЛ захопили десятки тисяч легальних паспортів - ЗМІ

Бойовики ІДІЛ захопили десятки тисяч легальних паспортів - ЗМІ

У Frontex не можуть гарантувати, що проконтролюють всіх приїжджають з Сирії, Іраку та Лівії / Фото: en.protothema.gr

За даними німецького видання Welt am Sonntag, терористи вже використовують їх, щоб потрапити в Європу під виглядом біженців.

Терористична організація "Ісламська держава" (ІД) імовірно захопила десятки тисяч справжніх паспортів, стверджує німецький тижневик Welt am Sonntag з посиланням на західні спецслужби.

У багатьох містах Іраку, Сирії та Лівії ісламісти займали адміністративні будівлі, де виявили чисті бланки паспортів, а також прилади для їхнього виробництва.

За даними видання, ісламісти торгують "справжніми підробленими паспортами" на чорному ринку за ціною від тисячі до 1500 доларів за штуку. Крім того, "великі потоки людей, в даний час безконтрольно в'їжджають в Європу, звичайно, представляють загрозу для безпеки", цитує Welt am Sonntag главу європейського погранагентства Frontex Фабріса Леггери.

За словами Леггери, співробітники Frontex перевіряють всіх біженців на предмет автентичності їхніх паспортів, але не можна гарантувати, що "документи, що виглядають справжніми, насправді видані офіційною установою". Як мінімум двоє з паризьких терористів в'їхали в Європу з сирійськими паспортами, захопленими ІД в Рацці.

Напередодні австрійська поліція затримала в одному з гуртожитків для біженців двох підозрюваних з паспортами тієї ж серії. Зараз всі серійні номери викрадених в Ракка паспортів введені в комп'ютерну систему країн Шенгенської угоди. Нещодавно в Стамбулі була відвернена спроба контрабанди близько 150 різних європейських паспортів, імовірно призначених для переправлення бойовикам ІД.

Повʼязані теми:

Наступна публікація