Британія і США вимагають негайно припинити вогонь в Ємені

Британія і США вимагають негайно припинити вогонь в Ємені

Фото: Reuters

Протягом останнього тижня повстанці кілька разів вдарили по есмінцю США в Червоному морі.

У неділю, 16 жовтня, Сполучені Штати й Британія офіційно закликали конфліктні сторони Ємену негайно та безперечно зупинити вогонь.

Звернення стосувалося насамперед повстанців-хуситів, підтримуваних Іраном, та проурядових сил, підтримуваних країнами Перської затоки. Про це повідомляє Reuters. 

"На часі безперечна реалізація угоди про припинення вогню, до столу переговорів перейдемо потім", — заявив держсекретар США Джон Керрі на зустрічі з міністром закордонних справ Британії Борисом Джонсоном та спеціальним посланцем ООН Ісмаїлом Ульд Шейхом Ахмедом в неділю у Лондоні.

За словами держсекретаря США, угоду про припинення вогню в Ємені сторони мають почати реалізовувати вже в понеділок 17 жовтня або щонайдовше — у вівторок, 18 жовтня.

Керрі також наголосив, що в разі прийняття конфліктними сторонами Ємену її умов, спеціальний посланець ООН опрацює деталі й оголосить, коли саме і як ця угода набере чинності.

"Ми не можемо наголосити, наскільки припинення вогню в Ємені важливе сьогодні", — додав Борис Джонсон під час спільної заяви щодо Ємену в Лондоні.

Сполучені Штати Америки завдали ракетного удару по Ємену

Сполучені Штати Америки завдали ракетного удару по Ємену

Зазначимо, збройний конфлікт у Ємені триває від 2014 року. З одного боку в ньому беруть участь повстанці-хусити "Ансар Алла" і лояльна екс-президентові Алі Абдаллі Салеху частина армії, а з іншого — урядові війська та ополчення, які підтримують президента Абд Раббо Мансуру Хаді.

Нагадаємо, 11 вересня в Ємені внаслідок теракту загинуло 10 військових урядової армії, ще 14 отримали поранення. Смертник на начиненому вибухівкою автомобілі в'їхав у позиції урядових військ.

А 29 серпня терорист-смертник підірвав себе у автомобілі біля міста Аден. Унаслідок теракту загинуло, за різними даними, від 50 до 60 осіб. Ще близько 60 – госпіталізовані внаслідок поранень.

Не так давно в Ємені внаслідок авіаудару по жалобній процесії загинули 140 осіб. Незабаром арабська коаліція на чолі з Саудівською Аравією назвала цей авіаудар помилковим

Між іншим, уперше есмінець ВМС США USS Mason піддався ракетному обстрілу біля берегів Ємену з території, підконтрольній повстанцям-хуситам, у неділю, 10 жовтня.

Після цього США завдали кілька ракетних ударів по повстанцях у відповідь. Це вперше, коли США з початку війни в Ємені прямо вдарили по країні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація