Британська комісія визнала вторгнення до Іраку необґрунтованим

Британська комісія визнала вторгнення до Іраку необґрунтованим

Фото: Getty Images

Вивчення матеріалів тривало 7 років. 

Незалежна британська комісія оприлюднила результати масштабного розслідування щодо вторгнення до Іраку в 2003 році. Про це повідомляє ВВС.

Глава вказаної комісії Джон Чилкот наголосив, що планування та підготовка військових дій після вторгнення в Ірак були недостатніми, а саме введення військ було недостатньо обґрунтованим.

"Великобританія ухвалила рішення вступити у війну в Іраку до того, як варіанти мирного врегулювання були вичерпані", - наголосив очільник комісії. 

У доповіді також йдеться, що Ірак дійсно володів деякими запасами хімічної і біологічної зброї, однак небезпека була перебільшена. 

"Обставини, на підставі яких було прийнято рішення, що Великобританія має юридичні підстави для військових дій в Іраку, були далекі від задовільних", - сказав Чилкот. 

Масштаби доповіді вражають – повна версія займає 12 томів і містить 2,6 мільйона слів.

Нагадаємо, що військовий конфлікт в Іраці  розпочався 20 березня 2003 року із вторгнення збройних сил міжнародної коаліції зі складу британських та американських силовиків.  Приводом для вторгнення був заявлений зв'язок режиму іракського лідера Саддама Хусейна з міжнародним тероризмом, зокрема рухом "Аль Каїда", а також інформація ЦРУ про наявність в Іраку запасів зброї масового ураження.

Загалом за  шість років війни в Іраку загинули 179 британських військовослужбовців і десятки тисяч мирних жителів. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація