Британський суд заявив про можливу причетність Путіна до вбивства Литвиненка

Британський суд заявив про можливу причетність Путіна до вбивства Литвиненка

Лондонський суд визнав Путіна «ймовірно» причетним до загибелі Литвиненка / Фото: Reuters

Замовити колишнього агента ФСБ міг особисто президент Росії.

Суддя Високого суду Лондона Роберт Оуен назвав винних у вбивстві колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. Також він зазначив, що наказ міг віддати особисто президент РФ Володимир Путін.

Як повідомляє кореспондент The Guardian Люк Хардінг, за підсумками публічного дізнання винних у вбивстві Литвиненка, суддя дійшов висновку, що в цьому винні депутат Держдуми Андрій Луговий і підприємець Дмитро Ковтун. Раніше вони заперечували свою провину.

Оуен назвав "ймовірною" можливість того, що Луговий і Ковтун діяли за вказівкою ФСБ. На думку судді, операція ФСБ була, можливо, схвалена директором спецслужби Миколою Патрушевим і президентом Росії Володимиром Путіним.

Водночас, газета Times, раніше ознайомившись з доповіддю, писала, що там згадується президент Росії Володимир Путін.

Ковтун раніше мав намір дати свідчення у справі, однак відмовився від цих планів, пославшись на заборону з боку російської влади, яка дала вказівку, що той може порушити конфіденційність інформації, наявної у російського слідства.

Литвиненко помер від отруєння полонієм 23 листопада 2006 року. Як було встановлено, 1 листопада він зустрічався з Луговим і Ковтуном в готелі Millenium, на зустрічі пив чай, який, імовірно, і був отруєний.

Литвиненко отримав політичний притулок у Великобританії в 2001 році, до цього він піддавався переслідуванню з боку російських правоохоронних органів. Перебуваючи у Європі, колишній службовець ФСБ неодноразово критикував російську владу і президента Володимира Путіна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація