"Це абсолютний фарс": як у Колумбії відреагували на Нобелівську премію миру для свого президента

"Це абсолютний фарс": як у Колумбії відреагували на Нобелівську премію миру для свого президента

Фото: Reuters

Більшість населення країни не підтримує мирний план, який відзначений міжнародним комітетом.

Нобелівську премію миру цьогоріч присудили президенту Колумбії Хуану Мануелю Сантосу за підписання мирної угоди з повстанцями, війна з котрими тривала 52 роки. Голова комітету Касі Кулман наголосив, що винагороджується рішуча спроба покласти край конфлікту, що забрав 220 тисяч життів і зробив біженцями 6 млн колумбійців, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Хуан Мануель Сантос не вважався фаворитом, тож звістка про премію стала для нього несподіванкою. "Удосвіта мене розбудив син, саме він повідомив мені про рішення Нобелівського комітету. Тепер я ще з більшими зусиллями решту мого життя присвячую мирному процесу. Мир можливий. Разом, усією нацією ми його побудуємо", - заявив президент Колумбії.

Норвезький комітет визначив лауреата Нобелівської премії миру

Норвезький комітет визначив лауреата Нобелівської премії миру

Однак саме народ країни угоду з повстанцями й не підтримує. На референдумі понад 50% відсотків жителів виступили проти перемир'я. Найбільше людей розізлив пункт про амністію. Вони не готові пробачити сотні тисяч смертей. "Думаю, це фарс, що цей чоловік отримав таку премію. Це абсолютний фарс", - коментує один із колумбійців рішення Нобелівського комітету.

Лояльнішою до президентської мирної ініціативи є колумбійська молодь. Тисячі студентів у білому одязі та зі свічками в руках вийшли на головну площу Боґоти, аби підтримати угоду. "Міжнародна підтримка лише допоможе посилити тиск на всі партії, коли брали участь у переговорному процесі. Вважаю, це допоможе підтримати мир. І покаже, що весь світ уболіває за мир у Колумбії", - каже житель столиці Манеуель Ечаварія.

"Революційні збройні сили Колумбії" були організовані в 1960-х роках як військове крило комуністичної партії. Вони вірять у марксистсько-ленінську систему управління, за її ідеали й проливали кров мирних жителів. Майже весь світ називав їх терористами. Підтримували повстанців після краху СРСР лише Венесуела та Куба. За мирним планом колумбійського лідера, FARC із військової організації перетвориться в політичну партію і вже за два роки зможе взяти участь у виборах.

Кореспондент ТСН Мар'яна Зінковська

Повʼязані теми:

Наступна публікація