"Це не наші люди". Націоналісти Росії відхрестилися від організаторів перевороту в Чорногорії

"Це не наші люди". Націоналісти Росії відхрестилися від організаторів перевороту в Чорногорії

"Це не наші люди". Націоналісти Росії відхрестилися від організаторів перевороту в Чорногорії

Фото: Центр Лева Гумільова

Натомість націоналісти заявили про причетність "бунтівників" до "ЛНР" і "ДНР".

Засновник забороненого в Росії "Руху проти нелегальної імміграції" та один із лідерів російських націоналістів Володимир Басманов заявив, що підозрювані в замаху на прем'єра Чорногорії Міло Джукановича не пов'язані з націоналістами.

"Ні, це не наші люди, це, ймовірніше, наші противники", — сказав Басманов Інтерфаксу в п'ятницю, 18 листопада. 

Однак, за його словами, "вставновлено зв'язки" підозрюваних в перевороті в Чорногорії Едуарда Широкова та Володимира Попова з тими, хто брав участь в конфлікті на Донбасі на стороні "ЛНР" і "ДНР".

Басманов вважає, деякі ЗМІ помилково називають організаторів замаху на Джукановича націоналістами, бо "навмисно намагаються викривити факти".

Нагадаємо, 16 жовтня, у день виборів до парламенту, чорногорська влада заарештувала групу з 20 сербів і чорногорців, частина з яких воювала на боці сепаратистів на Донбасі. Їх звинуватили у плануванні збройних нападів на державні установи.

Із Сербії також депортували громадян РФ, які готували терористичні акти в Чорногорії.

А через три дні після візиту глави Ради безпеки РФ Патрушева до Белграда, пов'язаного зі скандалом щодо прем'єра Чорногорії, неподалік будинку батьків прем'єра Сербії Александра Вучича знайшли схованку з ручними гранатами, снайперськими гвинтівками та гранатометом. 

Згодом Чорногорія відкрито звинуватила російських націоналістів у намаганні вбити їхнього прем'єра. 

На що прес-секретар президент РФ Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не причетний до спроби вбивства прем'єр-міністра Чорногорії і перевороту в цій країні.

11 листопада британське видання The Guardian, посилаючись на джерело, наближене до уряду Сербії повідомило, що Микола Патрушев, секретар Ради безпеки РФ вибачився за спробу росіян здійснити переворот у Чорногорії. Патрушев нібито назвав замах росіян на прем'єра Чорногорії Міло Джукановича "шахрайською операцією, яка не була схвалена Кремлем".

Згодом Росія спробувала спростувати ці дані, назвавши британське видання "брехунами дня".

18 листопада стало відомо про заяву прокуратури Чорногорії про те, що організаторами злочинної групи для замаху на прем'єра Джукановича виявилися два росіянина — Едуард Широков та Володимир Попов. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація