Charlie Hebdo, Волноваха, катастрофа російського літака. Топ-10 кривавих терактів 2015 року

Charlie Hebdo, Волноваха, катастрофа російського літака. Топ-10 кривавих терактів 2015 року

Терористи накрили місто Маріуполь «Градами» / Фото: Сайт міста Маріуполя

ТСН.ua зібрав найрезонансніші теракти, вчинені у 2015 році радикальними угруповуваннями. 

14 листопада у Парижі сталася серія жахливих терактів / Фото: Reuters
Рік, що минув, позначився зростанням терористичних атак, які вже стали сумною й жахливою реальністю для сучасного світу. Після наймасштабнішого теракту у США в 2001-ому політики, та й не тільки вони, стали називати 11 вересня днем, що змінив світ – і схоже,  не помилялися, оскільки міжнародні конфлікти перетворили на поле бою чи не всю планету, а війна була принесена через екстремістські акти до звичайних міст. На жаль, на цій кривавій карті через проросійських бойовиків з'явилася й Україна.

ТСН.ua зібрав найрезонансніші  теракти, вчинені у 2015 році:

1. Атака на редакцію Charlie Hebdo

Фактично рік почався із нападу на редакцію паризького сатиричного видання Charlie Hebdo 7 січня. Унаслідок стрілянини загинуло 12 людей, серед яких двоє – поліцейські. Подію пов'язують з гострими карикатурами Charlie Hebdo, в тому числі - карикатурою на лідера "Ісламської держави" Абу Бакра аль-Багдаді, яка вийшла незадовго до теракту.

Фото: Reuters

Відповідальність за злочин  взяли на себе бойовики терористичної організації "Аль-Каїда" . Головні підозрювані у скоєнні терористичного акту брати Саїд і Шериф Куаші 9 січня були знищені французьким спецназом під час спецоперації .

Напад на редакцію Charlie Hebdo став початком низки терактів у Франції в період з 7 по 9 січня 2015. Так, 8 січня у місті Вільфранш-сюр-Сон на сході Франції пролунав вибух у ресторані, розташованому поруч з мечеттю. Крім того невідомі кинули кілька гранат у двір мечеті в місті Ле Ман. А вранці 9 січня відбулася перестрілка між поліцією та підозрюваними у вчиненні теракту. Тоді терористи захопили заручників. Ввечері того ж дня братів Куашы під час поліцейської операції було вбито.

11 січня у столиці Франції відбувся Марш єдності на знак вшанування жертв терактів 7 і 9 січня. Серед світових лідерів на ньому був присутній і президент України Петро Порошенко. Одним із найвідоміших гасел заходу став вислів Je suis Charlie (Я є Шарлі).

2. Зимова серія терактів проросійських бойовиків на Донеччині

Вже 13 січня трагічна подія трапилася в Україні - бойовики терористичного угруповування "ДНР" здійснили артилерійський обстріл рейсового автобуса "Златоустівка — Донецьк", що рухався автошляхом Н20 та проходив паспортний контроль на пункті пропуску поблизу міста Волноваха. Внаслідок атаки загинули 12 осіб, ще 18 людей було поранено. За даними Генштабу ЗСУ, артобстріл проводився з центру міста Докучаєвськ з метою висвітлення представниками російських та місцевих ЗМІ того, як українські сили будуть завдавати удар у відповідь.

Фото: Архів

У соцмережах українці відреагували на теракт, поширюючи повідомлення із хештегом #JeSuisVolnovaha, відсилаючи до французького Je Suis Charlie. Таким чином небайдужі хотіли привернути увагу світу до жахливої трагедії під Волновахою і наголосити, що на окупованому Донбасі теракти проросійських бойовиків відбуваються чи не щодня.

Бойовики не забарилися із наступним терактом – і вже 22 січня була обстріляна одна з тролейбусних зупинок у Донецьку. Прокуратура визначила, що напад був здійснений з міномета, розташованого у вантажному автотранспорті. За даними Донецької ОДА, загинуло 8 людей. Ще 7 постраждали.

Фото: Reuters

Більше десятьох полонених українських бійців змусили пройти "парадом" перед місцевими жителями на місці нападу. Влаштувати "виставу" вирішив ватажок "ДНР" Олександр Захарченко, який хотів перекласти відповідальність на українську сторону.

Після трагедії у Волновасі та Донецьку жахливу статистику смертей на Донбасі поповнили мешканці Маріуполя 24 січня: терористи накрили місто "Градами". За даними МВС, загинули 30 мирних жителів, більше 100 отримали поранення. В ОБСЄ заявили, що важкі снаряди були випущені з території, контрольованої проросійськими бойовиками.

А 10 лютого внаслідок кривавого обстрілу Краматорська загинуло 17 мирних жителів та військових. Бойовики цілеспрямовано стріляли зі "Смерчів".

3.  Вибух у Харкові під час Маршу Єдності

22 лютого у місті відбулася мирна хода активістів Євромайдану та патріотично налаштованих громадян. Однак терористи вирішили завадити їй: на початку колони під час шикування пролунав вибух, через який загинуло четверо людей, зокрема, 15-річний хлопець. Дев'ятеро людей отримали поранення.

Фото: УНІАН

Пристрій, за даними прокуратури, був протипіхотною міною з радіокерувальним пристроєм. В СБУ зауважили, що вибухівка була захована у кучугурі снігу ще напередодні вночі. Тротиловий еквівалент вибуху — 2 кг.

Силовикам вдалося затримати 4 підозрюваних — членів підпільного терористичного угрупування "Харківські партизани". У них вилучили реактивний вогнемет Джміль. За допомогою цієї зброї терористи готувалися здійснити 22 лютого ще кілька терористичних актів, зокрема, обстріли клубів та торгівельних центрів

Виявилося, що зловмисники проходили спеціальну підготовку у російському Ростові-на-Дону. 

4. Напад бойовиків "Ісламської держави" на туристів у Тунісі

Терористи терористичного угруповання "ІД" вчинили 18 березня напад на туристів музею Бардо в Тунісі. Загинули 23 людини. 44 - поранені.

Серед загиблих опинилися громадяни Франції, Польщі, Колумбії, Австралії та Японіїї. Бойовики захопили їх у заручники просто з-під парламенту країни, в одному з найбільших туніських музеїв, серед білого дня. Світові лідери засудили теракт та висловили співчуття родинам усім загиблих та постраждалих.

А 26 червня 37 осіб було вбито в результаті нападу на туристичний готель на пляжі туніського курорту Сус. Очевидці повідомляли про вибух. Крім того, бойовики "ІД" вчинили стрілянину на готельному пляжі. За даними влади країни, серед жертв нападу опинилися туристи з Великобританії, Німеччини та Бельгії. Близько 40 людей отримали поранення. Серед постраждалих була й українка, однак загрози для її життя не було.

Одного із нападників, який розстріляв туристів на пляжі, вдалося затримати.

5. Потрійний теракт у Ємені

20 березня терористи-смертники підірвали три вибухівки у мечетях єменської столиці Сані. Перший вибух стався у мечеті Бадр у східній частині міста. Там же пролунав і другий вибух. Третій смертник підірвав себе у мечеті Аль-Хашуш. Внаслідок теракту загинуло більше 130 осіб.

Фото: Reuters

Відповідальність за вибухи також на себе взяли бойовики "Ісламської держави".

6. Найбільш смертоносний теракт "Ісламської держави" в Іраку

17 липня понад 100 людей загинули в результаті вибуху автомобіля на жвавому ринку в іракському місті Хан-Бані. Вибух знищив кілька будівель в місті, населеного переважно мусульманами-шиїтами. Теракт стався під час святкування закінчення мусульманського місяця Рамадан, загинули і дорослі, і діти.

Ісламісти заявили, що теракт — це помста за вбивства мусульман-сунітів в північному іракському місті Хавиджа, і що в автомобілі, котрий вибухнув, було близько трьох тонн вибухівки.

7. Найкривавіший теракт в історії Туреччини

10 жовтня перед початком антивоєнного мітингу профспілок проти атак турецьких ВПС на позиції бойовиків Робочої партії Курдистану в південно-східних провінціях Туреччини в Анкарі прогриміли два потужні вибухи.

За офіційними даними, теракт забрав життя 95 осіб, 246 отримали поранення. Опозиційна прокурдська Народна демократична партія стверджує, що за її даними загинуло 128 осіб.

Фото: Reuters

У Туреччині десятки тисяч людей вийшли із протестами проти політики президента Реджепа Таїпа Ердогана. Вони поклали частину відповідальності на лідера країни. Водночас прем'єр-міністр Туреччини  Ахмет Давутоглу заявляв, що напад в Анкарі могли здійснити двоє терористів-смертників. Він також зазначав, що до кривавої події причетні або "Ісламська держава", або курдські бойовики, або ліворадикали.

8. Катастрофа російського літака А321 над Синайським півостровом

31 жовтня на Синайському півострові розбився російський пасажирський літак А321, який летів з Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга. На борту перебували 224 людини, всі вони загинули. Спочатку в Росії відкидали будь-які версії, пов'язані із терористичною атакою "ІД". Так, прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що припущення щодо того, що на борту пасажирського літака вибухнула бомба, мають характер спекуляцій. Попри це, в Єгипті та США наголошували на причетності терористів до атаки.

Фото: Reuters

Однак думка офіційної Москви різко змінилася, щойно пролунали теракти в Парижі. У ФСБ заявили, що теракт на літаку таки відбувся. Навіть знайшли докази, що вибухнула саморобна бомба вагою 1,5 кг у тротиловому еквіваленті.

Президент РФ Володимир Путін пообіцяв покарати терористів, які підірвали А321. Зокрема, Росія вперше завдала ударів крилатими ракетами з підводного човна в Середземному морі. Під удар потрапила "столиця" бойовиків.

9. Масштабні листопадові теракти в Парижі

14 листопада у Парижі сталася серія терактів. Кілька вибухів пролунали поруч зі стадіоном "Стад де Франс" під час матчу між збірними Франції та Німеччини. На грі був присутній президент Франції Франсуа Олланд.

Парижани під час хвилини мовчання за загиблими / Фото: Reuters

Ще кілька терактів сталися в одному з ресторанів 10-го округу Парижа і концертному залі "Батаклан" - 11-й округ. У ресторані невідомі відкрили стрілянину, а в концертному залі, де проходив концерт рок-групи Eagles of Death Metal, відвідувачі стали заручниками. Під час штурму були вбиті близько 100 осіб. Всього ж, за офіційними даними, загинуло 140 осіб – 100 під час штурму концертного залу і 40 в інших локаціях Парижа. Президент Франції Франсуа Олланд підтвердив, що всі терористи, що захопили заручників в "Батаклані", були вбиті.

Відповідальність за теракти взяло на себе терористичне угрупування "Ісламська держава" . "Це вендета за Сирію. Це 11 вересня Франції", - заявили бойовики.

Одразу після терактів представники влади США і Франції заявили, що  мають намір активізувати повітряні удари по позиціях "Ісламської держави".

10.  Напад на фешенебельний готель у Малі

У столиці африканської країни Малі 20 листопада бойовики захопили один із фешенебельних готелів зі 170 людьми

Фото: twitter.com

Сили безпеки звільнили заручників. Президент Малі Ібрагім Бубакар Кейта заявив, що жертвами нападу стали 19 осіб, семеро людей отримали поранення, два бойовика ліквідовані. Серед загиблих — шість росіян.

Радикальне ісламістське угруповання MLF взяло на себе відповідальність за напад.

Повʼязані теми:

Наступна публікація