Через "офшорний скандал" російська прокуратура взялася за активістів-антикорупціонерів

Через "офшорний скандал" російська прокуратура взялася за активістів-антикорупціонерів

Засновник ФБК Олексій Навальний / Фото: Reuters

Відомство вимагає показати документи з 2013 року Фонду боротьби з корупцією.

Російська прокуратура збирається вилучити всі документи Фонду боротьби з корупцією з 2013 року після оприлюднення "панамського досьє". Про це повідомив засновник ФБК Олексій Навальний на своєму сайті.

Він показав звернення прокуратури до директора ФБК Романа Рубанова, в якому йдеться про проведення перевірки за зверненням голови Всеросійського міжнаціонального союзу молоді (ВМСМ) Кантеміра Хуртакаєва.

Відомство вимагає показати документи з 2013 року, щодо публікацій у ЗМІ про соціологічну статтю у Washington Post, щодо джерел фінансування ФБК, а також виписки про рух грошових коштів фонду.

"Я так розумію, що було дано вказівку отримати всі документи ФБК, а в ролі приводу використовували звернення якихось клоунів-дагестанських єдиноросів, які написали на нас заяву, тому що глава соцслужби ФБК опублікувала свою статтю (про соціологію) в газеті Вашингтон пост", – написав Навальний.

Він додав, що фонд існує тільки на пожертви громадян Росії, вказав на останній звіт про витрачання коштів і пообіцяв незабаром опублікувати новий.

Звернення Хуртакаєва було опубліковано на сайті ВМСМ в середині березня. Стверджувалося, що ФБК "за завданням редакції газети Washington Post провів соціологічне опитування серед 1200 мусульман, що стосується їх ставлення до участі Росії в сирійської громадянської війни. Згідно з результатами опитування, найчастіше мусульмани вважають, що російська влада не повинна втручатися у цей збройний конфлікт. У ВМСМ заявили, що ФБК "отримав певну винагороду за проведене політичне дослідження".

ВМСМ вимагав також перевірити Навального на розпалювання міжрелігійної ворожнечі через висловлювання політика і проводив пікети біля офісу ФБК.

Як відомо, фонд, заснований Навальним, проводить розслідування щодо корупції в Росії. Зокрема, раніше активісти виявили "палац" російського міністра оборони Сергія Шойгу, вартістю 18 млн доларів, в елітній Рубльовці. Крім того, нещодавно вони писали про елітну квартиру віце-прем'єра РФ Дмитра Рогозіна.

Нагадаємо, у Росії заявили, що проведуть розслідування про офшорні компанії російських громадян. В матеріалах Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) йдеться про те, що комерційний банк "Росія" використовувався в потенційній схемі з відмиванням коштів, до якої могла бути причетна низка близьких знайомих президента РФ Володимира Путіна. Загалом схема свідчить про виведення близько 2 млрд доларів.

Прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков упевнений, що опубліковане журналістське розслідування про офшорні компанії світових лідерів було створено, в основному, для російської публіки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація