Чому помер друг Путіна. Західні ЗМІ з'ясовують версії смерті засновника Russia Today Лесіна

Чому помер друг Путіна. Західні ЗМІ з'ясовують версії смерті засновника Russia Today Лесіна

У Вашингтоні знайшли мертвим творця російської пропаганди / Фото: navalny.com

Офіційне слідство поки що не завершено. 

Минулого тижня поліція Вашингтона повідомила, що у своєму номері знайшли мертвим колишнього близького союзника президента Росії Володимира Путіна, засновника Russia Today Михайла Лесіна.

Навколо його смерті тут же з'явилася купа чуток та спекуляцій. Russia Today заявила про серцевий напад, проте офіційне слідство наразі не назвало причин смерті.

"Причина смерті нез'ясована, наразі триває слідство", - йдеться в заяві.

Дехто вважає, що Лесіна ліквідував Кремль через співпрацю з ФБР, а інші цілком упевнені, що колишній прес-секретар президента Росії живий і перебуває під захистом американських спецслужб.

Як пише у своєму розслідуванні британське видання Daily Mail, у свої 57 років Михайло Лесін встиг посидіти і в кріслі радника очільника Кремля за часів першого президентського строку Путіна і започаткувати відомий телеканал, який сьогодні є один із головних рупорів Кремля за кордоном, і навіть розпочати життя з чистого аркуша. Минулого року чоловік раптово розірвав усі зв'язки із РФ і переїхав до Америки разом із колишньою моделлю чоловічого журналу "Максим" Вікторією Ракхімбаєвою.

Вона неохоче афішувала свої стосунки з Лесіним, проте виклала у соцмережі спільне фото під час своєї вагітності. Між рядків у публікаціях 29-річна жінка також натякала, що у неї з чоловіком все гаразд.

Лесін мав прізвисько "Бульдозер" за те, що влаштував на початку 2000-х репресії для медіа, які змусили переважну більшість російських телеканалів і газет покірливо виконувати вимоги Кремля.

Однак 2014 рік став для соратника Путіна переламним. Розлучення із офіційною дружиною, нові стосунки із моделлю і найголовніше – раптове самоусунення з кількох топових позицій "Газпром-медіа", який є великими конгломератом державних ЗМІ.

Чи пішов він сам, чи його "пішли", наразі невідомо. Хоча у Москві стверджують, що Путіна і Лесіна розсварив борг, який мав останній у великого бізнес-друга Кремля, мільярдера Юрія Ковальчука. "Він заборгував величезну суму грошей, яку не погасив і втік із країни ", - написала The Moscow Times із посиланням на неназване джерело.

Примітно, що близько півтора року тому американський сенат закликав з'ясувати, чи займався Лесін відмиванням грошей у США. Невідомо, що вдалося "нарити" слідству, але в Росії довго обговорювали цю тему.

У правлячих колах Росії пошепки обговорюють тему ліквідації "неугодних" навіть за кордоном. Колишній віце-прем'єр РФ Альфред Кох відкрито запитав цього тижня, чи могли вбити Лесіна, як це сталося із Олександром Литвиненком.

"Можливо, вони боялися, що Лесін розповідав ФБР щось за призупинення розслідування? І ось чому вони пили чай, як сталося кілька разів раніше у Лондоні із Литвиненком?", - припустив він.

Правозахисник Павло Чиков стверджував, що смерть людини настільки наближеної до Путіна від серцевого нападу просто абсурд: "Цілком можливо. Що Лесін пристав на умови ФБР, аби покращити своє становище, а Росія про це дізналася". Він додав: "Ще не вистачає підстав говорити про вбивство. Він міг би нервувати. У нього, можливо, були проблеми зі здоров'ям. Це міг бути суїцид. Але в жодному разі, це не просто так".

Відомий коментатор Сергій Пархоменко після смерті Лесіна заявив, що не виключає можливості американської програми захисту свідків. Як пише Daily Mail, Москва схильна до теорій змови, коли публічні особи, близькі колись до Путіна, вмирають завчасно.

"Лесін помер. У це неможливо повірити", - написала головний редактор РТ Маргарита Симоньян.

Олексій Венедиктов, один з найбільш шанованих журналістів Росії, написав: "Він покинув країну. 25 вересня у нього народилася  маленька дочка. Півтора місяці тому"

Правозахисник Павло Чиков, своєю чергою, зауважив: "Коли дізнався про його смерть, найперше подумав про дитину. Як буде жити його дитина?".

Глава російського регулятора ЗМІ "Росдрук" Михайло Сеславінський заявив, що бачив його місяць тому. "Він був сповнений енергії, переживав новий період у житті, говорив про забуті почуття після народження маленької дочки. Він завжди був бійцем, навіть пройшовши через кілька складних операцій, він одужав, займався спортом і виглядав цілком здоровим", -  сказав він.

Тим часом у путінській пресі заявлять про спекуляції навколо смерті Лесіна.

"Деякі кажуть, що він був убитий ворогами, щоб змусити його замовкнути; інші говорять, що його смерть була сфальсифікована в рамках системи захисту свідків, щоб зберегти його в безпеці", - пише The Moscow Times.

Прес-секретар Білого дому Джош Ернест відмовився коментувати смерть Лесіна до завершення слідства.

Своєю чергою, у Кремлі сухо прокоментували смерть колишнього соратника Путіна. "Президент оцінює величезний внесок Михайла Лесіна у формування сучасного російського медіа", - заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Нагадаємо, тіло Лесіна знайшли в номері готелю "Dupont" в районі Дюпон Сьоркл у Вашингтоні. Цей район — центр світової ЛГБТ-спільноти, нагадує російський журналіст Аркадій Бабченко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація