"Чорні" протестувальниці повернулися на вулиці Польщі

"Чорні" протестувальниці повернулися на вулиці Польщі

Фото: Reuters

У Варшаві відбувся новий мітинг жінок, які вже домоглися скасування закону про аборти.

У Польщі жінки знову вийшли на "чорний страйк" проти заборони абортів. Попередня протестна акція змусила сейм відмовитися від планів щодо відповідного законопроекту, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Цього разу польки вимагають змін у виховній та гендерній політиці держави. Зокрема, йдеться про вплив церкви на політику та політизацію освіти. Протестувальниці хочуть, аби у школах приділяли увагу сексуальному вихованню та методам планування родини – аж до програм штучного запліднення, а також можливості купувати контрацептиви без рецептів. "Аборт – це верхівка айсбергу. Презирство та насильство – це те, з чим щодня стикаємося у Польщі і це нестерпно", - твердить співорганізатор загальнопольського страйку жінок Божена Пшилуцька.

Жінки розпочали збір підписів під петицією до парламенту та уряду та відправили свої вимоги в офіси усіх впливових політичних сил. "Створюючи таку легальну фікцію у формі компромісного абоційного законодавства, польська влада підриває власний авторитет і створює таку політику в сфері охорони здоровя, коли гідність, безпека, життя та здоровя жінки", - вважає співорганізатор акції Агата Чарнацька.

Тим часом польська влада не розуміє, чому жінки мітингують, і називають це протестом заради протесту. Офіційні особи наголошують, що ніхто не планує робити правову базу більш жорсткою, а жіночі права нинішні закони не обмежують.

У Польщі жінки продовжують боротьбу проти суворого аборційного законодавства

У Польщі жінки продовжують боротьбу проти суворого аборційного законодавства

Як повідомлялося, 24 вересня у Варшаві тисячі поляків вийшли на вулиці, протестуючи проти політики уряду націонал-консервативної партії "Право і справедливість". За даними поліції, у мітингу брали участь 12 тисяч осіб, в той час як місцева влада заявила про 30 тисяч учасників. Протестувальники розкритикували уряд, який, як стверджують опозиціонери, розколюють та ізолюють Польщу. Окрім того, учасники мітингу виступили проти можливого ухвалення парламентом ще жорсткішого закону щодо абортів та запланованої шкільної реформи.

Ситуація в країні потрапила під пильну увагу структур Євросоюзу. Питання обговорили на засіданні парламенту ЄС у Страсбурзі. Після масових протестів влада Польщі відмовилася від ідеї заборони абортів. Парламент переконливою більшістю голосів ухвалив потрібне рішення. За відхилення законопроекту проголосували 352 депутати, проти - 58, утрималися - 18.

Кореспондент ТСН Маргарита Ситник

Повʼязані теми:

Наступна публікація