День незалежності Польщі святкують десятками протестів та демонстрацій

Охороняють порядок у столиці 7 тисяч поліцейських.

Польща відзначає День Незалежності: 98 років тому Регентська рада передала владу в руки звільненого німцями Юзефа Пілсудського, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

Тоді, після століття поділів та окупації німцями й австрійцями - польська держава повернулася на карту Європи. Утім, самі поляки кажуть, стали незалежними, коли звільнились від радянського впливу.

У столиці Варшаві сьогодні 20 публічних зібрань, демонстрацій маршів і протестів. Святкування розпочалося молитвою за Польщу, урочистим богослужінням та покладанням квітів до пам'ятника невідомому солдатові.

Офіційні заходи продовжилися у президентському палаці. Поляки віддають шану усім героям, які здобували незалежність і кажуть, що хоча вона була проголошена у 18 році, але фактично вільною Польща стала нещодавно – після того, як звільнилася і від радянської окупації.

Мешканці ж Варшави святкують на вулицях. Першими на вулиці вийшли представники так званого "Комітету захисту демократії", який утворився рік тому і виступає проти реформ нинішньої влади. Сьогодні вони не протестують, а святкують – з піснями, гаслами, на чолі з опозиційними політиками та колишнім президентом Броніславом Коморовським.

Польща відзначає День Незалежності

Польща відзначає День Незалежності

"Це свято радості, патріотизму, а не націоналізму. Для нас важливо, щоби Польща була не тільки вільною, а й демократичною, тому ми і вийшли сьогодні. Ну і бажаємо, щоби Україна була вільною - від російських військ і повернула свої території, і ми разом могли жити в злагоді", - каже демонстрант Кшиштов Урановський.

Свій марш традиційно проводять польські націоналістичні організації - це багатотисячна факельна хода. Зазвичай вона закінчується сутичками з поліцією. А 3 роки тому мітингувальники до того ж підпалили російське посольство.

У Варшаві твердять, що зробили все, щоби розвести протести по різних маршрутах і унеможливити сутички не тільки з поліцією, а й з іншими демонстрантами. Наприклад, з учасниками ще одного великого антифашистського маршу. 7 тисяч поліцейських охороняють порядок у столиці.

Повʼязані теми:

Наступна публікація