Держсекретарем США може стати топ-менеджер нафтового гіганта, який має бізнес у Росії – Reuters

Держсекретарем США може стати топ-менеджер нафтового гіганта, який має бізнес у Росії – Reuters

Рекс Тіллерсон / Фото: Reuters

Джерела повідомляють, що Трамп зупинився на кандидатурі Тіллерсона.

Новим держсекретарем США може стати Рекс Тіллерсон. Він – генеральний директор приватної корпорації Exxon Mobil – однієї з найбільших та найдорожчих у світі нафтових компаній із капіталом у понад 400 млрд доларів.

Про можливе призначення Тіллерсона агентству Reuters розповіло джерело в оточенні новообраного президента США Дональда Трампа. Тіллерсон і Трамп мали двогодинну зустріч у суботу, 10 грудня, вранці за місцевим часом. Це вже другі за останній тиждень їхні спільні переговори.

Речник Трампа Джейсон Міллер написав у Twitter, що з потенційним кандидатом на посаду держсекретаря США ще офіційно не визначилися. Можливо, відповідне оголошення імені відбудеться наступного тижня чи пізніше.

Як генеральний директор компанії Exxon Mobil, Тіллерсон курирує діяльність у понад 50 країнах, включаючи Росію. У 2011 році Exxon Mobil підписали угоду з "Роснефтью", найбільшою державною нафтовою компанією Росії, для спільної розвідки і видобутку нафти. З того часу, компанії створили 10 спільних підприємств у РФ. Відповідно Тіллерсон мав неодноразові контакти з російською владою. А тому, як сказав раніше Трамп у телепрограмі "Fox News Sunday", він є тією ланкою, завдяки якій США та Росія можуть налагодити контакт.

Тіллерсон і керівник "Роснафти" Ігор Сечин оголосили про плани спільного видобутку нафти в Арктиці у рамках діяльності спільного підприємства. І це – незважаючи на санкції США проти РФ через збройну та економічну агресію Кремля проти України та анексію Криму.

У липні цього року Тіллерсон відвідав Санкт-Петербурзький міжнародний економічний форум – один із головних інвестиційних форумів Путіна.

Ім'я Тіллерсона також пов'язане з екологічним скандалом планетарного масштабу. Нью-Йорська прокуратура нині розслідує питання, наскільки нафтодобувна діяльність корпорації Exxon Mobil вплинула на глобальне потепління на Землі.

Голова комітету з питань збройних сил Сенату США та давній критик Путіна Джон Маккейн розповів Fox News, що він не знає, чи Тіллерсон безпосередню взаємодіяв із Путіним, але сама кандидатура викликає в нього занепокоєння.

Тим часом противники Трампа – демократи – на комітеті із закордонних справ Сенату США висловили стурбованість через "безцеремонне нехтування" Трампом доповідей американської розвідки, що Росія втрутилася у президентські вибори в США. Також занепокоєні можливим призначенням Тіллерсона на посаду держсекретаря Сполучених Штатів, бо він має "ділові зв'язки з Росією і Володимиром Путіним, і чия компанія працювала, аби приховати та заперечувати наукові кліматичні дослідження протягом багатьох років".

Нагадаємо, ЦРУ заявило, що Росія навмисно здійснювала кібератаки, аби допомогти Трампу виграти президентські вибори.

Чинний президент США Барак Обама доручив розвідслужбам розслідувати кібератаки та втручання ззовні, у тому числі з Росії, під час президентської виборчої кампанії, що могло вплинути на результати голосування. Спецслужби повинні надати звіт до 20 січня 2017 року, коли відбудеться інавгурація Трампа.

Повʼязані теми:

Наступна публікація