Доба після теракту в Стамбулі: постраждалі українці та вчинок іракського журналіста

Доба після теракту в Стамбулі: постраждалі українці та вчинок іракського журналіста

Фото: Reuters

Аеропорт Ататюрка припинив роботу після терористичної атаки.

41 загиблий і серед них українка – це офіційна, але не остаточна статистика вчорашнього теракту в Стамбулі. Поранених нараховується зо дві з половиною сотні, і деякі з них – у критичному стані, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Усе сталося о 22:00 вечора 28 червня на летовищі Ататюрка – найбільшому в Туреччині і одному з трьох найвелелюдніших у Європі. Раптово по пасажирах, які стоять у черзі на контроль безпеки, невідомий відкриває вогонь з автомата Калашникова. Цей момент фіксують камери спостереження. Поліція стріляє у відповідь. І тоді терористи прориваються за рамку металодетектора та підривають на собі пояси смертників.

У будівлі аеропорту чути постріли і вибухи. Люди в паніці тікають хто куди. "Я чекав на свій посадковий талон, коли почув стрілянину. Усі пасажири почули це і почали бігти. Я кинув усе, що мав при собі, і погнався за іншими. Коли ми опинилися в більш-менш безпечному місці, там уже було багато людей – старих, дітей, пасажирів із різних країн. А далі знову пролунали постріли і вибух", - каже один із очевидців. "Я саме тягнув свої валізи, коли пролунав вибух. Поліція одразу ж сказала нам лягти на підлогу. Вони стріляли у поліцію. Та їм теж відповідала пострілами. Чоловіка, що йшов поблизу мене, поранили. Згодом пролунав ще один вибух. Усі, хто був на тому місці, загинули", - розповів свідок подій Осман Укар.

З'ясовують кількість постраждалих внаслідок теракту у Стамбулі

З'ясовують кількість постраждалих внаслідок теракту у Стамбулі

Потерпілим надають першу допомогу просто на летовищі. Потім везуть до лікарень. За годину кількість загиблих сягає 36 і дедалі зростає – серед двох із половиною сотень поранених багато тяжких. Серед загиблих – українка Лариса Цибакова з Одеси. У Туреччині вона відпочивала з чоловіком та сином.

Серед постраждалих ще троє українців, кажуть в українському консульстві в Стамбулі. Загалом серед жертв – 13 іноземців. Це громадяни Саудівської Аравії, Іраку, Китаю, Йорданії, Ірану, Тунісу та Узбекистану. Решта – турки. Родичі загиблих і поранених у розпачі. Насамперед через брак інформації. Вони збираються під летовищем та шпиталями, аби дізнатися бодай щось. "Я прийшов сюди, щоб дізнатися, що з моєю мамою, але ніякої інформації не отримав. Я розумію, що вони там надають допомогу, але ми не можемо просто стояти тут, у нас шок. Ви чуєте ці крики? Більше немає сил", - каже родич жертви теракту.

Мережу зворушує історія іракського журналіста Стівена Набіла. Він із дружиною проводив у Туреччині медовий місяць. Від терористів обидвом вдалося вберегтися. "Я у відчаї шукав щось, щоби захистити дружину, якби вони вдерлись і брали заручників. Тримав окріп для чаю як зброю, аби обпекти нападника. Якби вони знайшли нас у туалеті, то моя дружина могла б утекти поки я відволік їх. Це були найдовші 45 хвилин у житті", - розповів чоловік.

Турецька влада теракти коментує вельми скупо, підливаючи оливи у вогонь, який уже роздмухали журналісти, що виявили в соцмережі повідомлення, написане за дві години до вибухів. Невідомий заявив: уряд вдасться до терактів, щоби відвернути суспільну увагу від угод з Ізраїлем та Росією. Турецький прем'єр прибув до Стамбула вночі – і фактично поклав провину за смерті на ІДІЛ. Але "Ісламська держава", як і жодна інша терористична організація, відповідальність за атаки на себе ще не взяла.

Кореспондент ТСН Анастасія Боринець

Повʼязані теми:

Наступна публікація