"Донбас рухається". У Парижі відкрили фотовиставку про прифронтове життя на Сході України

"Донбас рухається". У Парижі відкрили фотовиставку про прифронтове життя на Сході України

"Донбас рухається". У Парижі відкрили фотовиставку про прифронтове життя на Сході України

Фотограф хоче показати, що життя триває навіть під час війни.

У Парижі відкрили виставку про українців в епіцентрі війни, які живуть в прифронтовій зоні, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

Автор проекту каже, що світлини про звичайних жителів регіону, які попри всі труднощі залишаються оптимістами.

"Донбас рухається" – так перекладається назва фотовиставки. Головна ідея фотографа Наталії Любченкової – показати, що життя триває. ЇЇ світлини розповідають історії людей, долі котрих навіки змінила війна. Одна з таких історій про фермера Івана. Він був змушений залишити свою домівку з дітьми та дружиною.

"Він з сім'єю тікав з Макіївки, де був шахтарем все життя. З молодого віку мріяв стати фермером, всі довкола сміялися з цього, але врешті решт людина знайшла в собі сили почати щось нове на новому місці", - каже фотограф.

Наталя розповідає, що іноземці часто розпитують її про конфлікт на Донбасі, бо інформації, зокрема у Франції, недостатньо. На виставці створено конструкцію, що за задумом наче вікно в Україну. Якщо туди зазирнути, то всередині можна побачити жінок, які печуть соціальний хліб для людей у прифронтовій Мар'їнці.

Виставку про життя в прифронтовій зоні АТО відкрили у Парижі

Виставку про життя в прифронтовій зоні АТО відкрили у Парижі

Відвідувачі кажуть, що їм справді дуже не вистачає такого погляду на Україну, бо якщо у 2014 всі випуски новин починалися з України, то зараз майже нічого не чутно.

"У нас говорять лише про війну у цьому регіоні, яка ніби закінчилась, але продовжується. Що насправді там відбувається, ми не знаємо. Як все це виглядає там? Ми небагато знаємо про це. Тому побачити стіну, на якій добре видно сліди від куль, а поруч іде чоловік з квітами або інший, який іде за закупами. І ми розуміємо, що у них нема вибору, життя триває. Це дуже емоційно і реалістично водночас", - розповідає відвідувач виставки Ердаль.

Своєю роботою Наталія стверджує, що хотіла розповісти не лише про військовий конфлікт, а й про життя на Сході України. Про те, що попри трагедію люди не втрачають надії.

"Мені подобаються історії сильних людей, коли немає упадку. Але це як раз історія тих людей, у яких забрали все, бо це війна, це жахливо, це величезна трагедія. Але ці люди, як не дивно, отримали завдяки цьому другий шанс", - каже перший секретар з питань культури посольства України у Франції Ірена Карпа.

Виставка розміщена в Українському культурному центрі в Парижі і триватиме до 9 грудня.

Кореспондент ТСН Євгенія Руденко

Повʼязані теми:

Наступна публікація