Допуск Росії до Олімпіади - це політичне послання МОК

Допуск Росії до Олімпіади - це політичне послання МОК

Фото: ibtimes.com

Участь Олімпійського комітету Росії (РОК) і дискваліфікація Степанової – це явні політичні повідомлення, які надсилає комітет МОК під керівництвом Баха.

Незважаючи на доведений факт вживання допінгу, частина збірної все ж буде змагатися в Ріо. Ця ситуація показує, що вплив Росії на МОК величезний. Доказом тому служить також звернення Всесвітньої асоціації з інформатором Юлією Степанової.

Про це пише Йєнс Вайнрайх у статті "Бути там – найважливіше", опублікованій на сайті видання Der Spiegel.

В кожному реченні, в кожному слові Томаса Баха читалася величезна нервозність. Він часто затинався, підшукуючи слова, а потім виголошував лише частини пропозицій, щоб пояснити те, що зараз активно обговорює весь світ – те, що тепер затьмарить Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро, які почнуться вже 3 серпня з перших футбольних матчів.

Російські спортсмени здебільшого допущені до участі в Олімпійських іграх. Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету (МОК), під керівництвом президента Німеччини, який вважається прихильником президента Росії Володимира Путіна, вирішили не усувати російський НОК.

Але комітет МОК все ж виключив з ігор одну людину: інформатора Юлію Степанову. Цілком ймовірно, вона ризикувала своїм життям, коли таємно робила записи, щоб надати докази існування організованої державою допінгової системи, збирала документи, які роками забезпечували WADA інформацією. Вона та її чоловік Віталій змушені були тікати, покинути Росію. Юлія сподівалася, що після оціненого усім світом історичного внеску в спорт,зможе поборотися за перемогу в забігу на 800 метрів в Ріо. Але у всесвіті МОКу діють інші правила, навіть гірше: правила, застосовні до інших спортсменів, не діють для Степанової.

Наприклад, представники інших країн, яких раніше звинувачували в прийомі допінгу та у яких закінчився термін дискваліфікації, цього року зможуть брати участь в Олімпійських іграх. Як у випадку з американцем Джастіном Гетліном. Степанова протягом багатьох років була в пастці російської державної допінгової системи, була піймана під час огляду, і що вже зовсім абсурдно, їй пощастило менше, ніж 643 іншим росіянам, чиї позитивні проби були знищені.

Степанова була усунена на два роки. Вона визнала провину. Перш за все, вона пішла на величезний ризик і розповіла все так докладно, як ніхто раніше за всю історію Олімпійських ігор. До кінця свого півгодинного телефонного дзвінка в неділю вдень глава МОК Бах повторив затинаючись, що спортсменів не можна карати за державні допінгові системи. Але Степанової це, мабуть, не стосується.

Випадок Степанової: МОК надсилає чіткі політичні повідомлення

При цьому Степанова повністю відповідає тим критеріям, які заявила ІААФ місяць тому, і які підтримує МОК. Нібито незалежна комісія з етики МОК роздратовано дала пояснення: Степанова не відповідає етичним вимогам для участі в Олімпійських іграх". Через кілька хвилин олімпійська легенда сер Метью Пінсент, чотириразовий золотий медаліст із веслування з Великобританії, написав у Twitter: "Нагорода за знищення найбільшої допінгової організації в спорті така ж, як за вживання допінгу".

Фото: Reuters

Однак, Пінсент щось упустив, тому що своїм винятком Степанова покарана двічі. Нічого не зміниться навіть, якщо МОК запросить сім'ю Степанових до Ріо, пообіцяє підтримку в кар'єрі і пошуках підхожого Національного олімпійського комітету. Це політичне послання цілком очевидно: щоб коли-небудь брати участь в іграх, Юлія Степанова повинна подати заяву на отримання громадянства іншої країни. Вона вже ніколи не зможе брати участь в іграх від Росії.

В кінцевому рахунку, рішення Виконавчого комітету МОК вказує на багато суперечностей у разі Степанової. Стає зрозуміло, чиї політичні інтереси представляє МОК. Раніше президент Росії Володимир Путін ініціював створення нібито незалежної антидопінгової комісії. Її повинен був очолити чиновник, який, за словами Путіна, має в МОК "абсолютно бездоганну репутацію": Віталій Смирнов.

81-річний чиновник, як номенклатурний кадр, був не тільки головним організатором Олімпіади 1980 року в Москві, але і брав участь у багатьох програмах з розвитку радянської і російської спортивних систем, які, як було доведено, виявилися допінговими системами. Нібито бездоганна репутація Смирнова дуже сумнівна через його участь у численних неясних і корупційних підозрілих схемах.

Крім того, через скандал у зв'язку з хабарництвом його колег із МОК в Солт-Лейк-Сіті, він отримав "серйозне попередження". Згідно з інформацією російського історика і заяв колишнього офіцера радянської імперії, Смирнов також був агентом КДБ, як колись Путін.

Численні спортивні федерації приймуть рішення на користь Росії

Участь Олімпійського комітету Росії (РОК) і дискваліфікація Степанової – це явні політичні повідомлення, які надсилає комітет МОК під керівництвом Баха. Тим не менш, РОК не може призначати спортсменів, які не були схвалені всіма 28 світовими олімпійськими федераціями і МОК. Для них будуть діяти посилені заходи допінг-контролю. Це також багато в чому проблематично, тому що за тими, хто приймає допінг, потрібно довго спостерігати. Якщо хтось безкарно і організовано приймав допінг протягом місяців, як було доведено у випадку Росії, в Ріо у нього буде конкурентна перевага.

Міжнародна федерація тенісу (ITF) вже оголосила про те, що російські спортсмени допускаються до участі. Деякі інші світові федерації, такі як федерація боротьби дзюдо (IFJ), також оголосили про свій намір прийняти рішення на користь росіян. Їхні президенти Ненад Лаловіч і Маріус Візер безперечно належать до російського табору. Візер – румун, проживає в Будапешті, має австрійське громадянство. Багато років тому Путін зробив його почесним президентом Європейського союзу дзюдо, а потім почесним президентом Міжнародної федерації дзюдо. В інших федераціях ситуація приблизно така ж.

Однак, може виявитися, що інструкції з висновку МОК скоротять вплив президентів федерацій на допуск окремих росіян. Але ніяких подробиць про додаткові рішення МОК поки немає. Зараз комітет перебуває під сильним тиском, що негативно позначиться на чистих спортсменів з інших країн, які за звичайними правилами можуть піднятися вгору в списку. Тоді про те, що вони можуть сісти в літак в Бразилію, спортсмени дізнаються лише за пару днів до змагань.

Повʼязані теми:

Наступна публікація