Дощовий фронт, який затопив центральну Європу, суне до України

Щонайменше 13 людей у Європі загинули через стрімку повінь

Центральна Європа тоне. Через рясні зливи під водою частини Франції, Німеччини, Румунії, йдеться в ТСН.16.45.

Рівень води в річках підіймаєтся дуже стрімко, вони розливаються вулицями так раптово, що людей доводиться знімати з дахів, евакуювати ґвинтокрилами. Загалом повінь забрала 13 життів.

"Перепрошуємо, але Лувр зачинений" - повідомляє туристів знак біля найбільшої галереї Парижа. Сена наблизилася до Лувра впритул. У підвальних поверхах працюють не покладаючи рук: евакуювати треба 250 тисяч експонатів.

"В музеях Лувр та Орсі усе гаразд, але ми дуже пильні через те, що неможливо передбачити, як зміниться рівень води в Сені, вона вже сягнула чутливого для нас рівня. У такому ж стані, як і Лувр - національна бібліотека Франції", - каже міністр культури Франції.

Зливи у французькій столиці припинилися, однак вода на спад не іде. Через негоду Париж втрачає на туризмі близько 200 тисяч євро на день.

Більше всього від повені постраждало містечко Немур, на південному-сході від Парижа. Його центр під водою повністю. 5 тисяч людей евакуйовані, одна людина загинула. 20 тисяч осель знеструмлені.

Продовжує потерпати від негоди Німеччина: на півдні затоплені одразу кілька міст, людей доводилося знімати з дахів будинків, витягати з затонулих машин. Десятеро врятуватися не встигли, ще кількох продовжують шукати. Усі, хто може виходять на вулиці прибирати наслідки стихії.

А от у Румунії ще ллє, і тут синоптики сонця найближчим часом не віщують. На сході країни загинуло принаймні двоє людей, сотні господарств пішли під воду. Цілі села залишилися без струму та мобільного зв'язку, їх вивозять в безпечні райони на чому вийде. Підтопило і Болгарію, і Молдову. Дощовий фронт суне до України.

Через рясні зливи під водою опинилися країни центральної Європи

Через рясні зливи під водою опинилися країни центральної Європи

Повʼязані теми:

Наступна публікація