Другий день саміту НАТО: Україна в центрі уваги Альянсу

Військова організація схвалила пакет підтримки Києва та засвідчила свою політичну підтримку.

Україна зміцнює співпрацю з НАТО, а сам блок зміцнює свої східні кордони та все ще сподівається на можливість діалогу з Росією. Такими стали підсумки другого дня саміту Альянсу у Варшаві, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Українське питання в суботу було серед пріоритетних на порядку денному. Наша держава отримала комплексний пакет допомоги, котрий називають безпрецедентним. Він включає в себе 40 пунктів. Ідеться як про політичну підтримку, так і цілком практичну поміч. Зокрема, консультації у реформуванні армії, поради щодо захисту критичної інфраструктури (від газопроводів до АЕС, щоби не їх не могли атакувати). Також у НАТО виділять гроші на програми розмінування Донбасу і на купівлю обладнання для захисту від кібер-атак.

Україна отримає від НАТО комплексний пакет допомоги

Україна отримає від НАТО комплексний пакет допомоги

Усе це для того, щоб Україна могла реформувати армію, зміцнити свою оборону і подолати російську агресію. Альянс обіцяє і далі підтримувати Україну. Про це засвідчили у підсумковій декларації саміту. "Ми закликаємо Москву припинити фінансову, військову та політичну підтримку сепаратистів. Усі сторони мають виконувати мінські угоди і працювати над пошуком дипломатичного рішення. НАТО допомагає порадами і цільовою підтримкою, щоби зробити Збройні сили України та оборонні інституції більш ефективними і підзвітними. Це мета комплексної допомоги, яку ми затвердили сьогодні", - розповів генсек Йенс Столтенберг.

Питання членства України в НАТО поки не на порядку денному, заявив він. Україна в першу чергу має провести оборонні реформи, аби наблизитися до натівських стандартів. Далі рішення залежатиме від самої України і 28 членів Альясну. При цьому Столтенберг наголосив, що НАТО продовжує політику відкритих дверей.

На підтверження серйозності своїх намірів президент Петро Порошенко підписав наказ, яким створив новий орган зі вступу до НАТО. Він має координувати виконанння завдань, які необхідні Україні для входження в Альянс. "Це символічно, що ми сьогодні ухвалили рішення для подальшого розширення цього особливого рівня партнерства між Україною та НАТО. Це дозволяє нам отримати статус, укріплює наше співробітництво і оперативну взаємодію з Альянсом. І це показує, що НАТО підтримує Україну", - наголосив український президент.

Порошенко також провів зустріч із лідерами США, Франції, Великої Британії, Італії та Німеччини, де йшлося про безпеку і мінські домовленості. За підсумком двох днів саміту, Україна отримує підтримку НАТО. Так само НАТО і далі підтримуватиме Грузію і співпрацюватиме з Молдовою. Чекає й на нового члена – Чорногорію. І хоче вести діалог з Росією, але водночас через можливі російські загрози укріплюється на сході – розміщує чотири батальони в країнах Балтики та Польщі з наступного року, а також системи ПРО в Польщі. Загалом у блоці називають цей саміт успішним та історичним, оскільки вдалося ухвалити рішення для безпеки країн Альянсу і домовитися про те, що у разі загроз НАТО та ЄС разом їх долатимуть.

Кореспондент ТСН Маргарита Ситник

Повʼязані теми:

Наступна публікація