Друзі Путіна крадуть гроші та будують палаци – учасник розслідування #PanamaPapers

Друзі Путіна крадуть гроші та будують палаци – учасник розслідування #PanamaPapers

Фото: Reuters

Прізвища глави РФ немає в документах, зазначив експерт.

Співзасновник Центру із розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) Дрю Салліван розповів РБК, чи був президент РФ Володимир Путін головною мішенню опублікованого масштабного міжнародного розслідування про відомих власників великих офшорів.

За словами Саллівана, на перевірку даних про офшори журналісти з різних куточків світу витратили близько року. Розслідування "The Panama Papers" він назвав найбільшим витоком із часів WikiLeaks.

"Це найбільший витік в історії, який дозволив отримати найбільш цікаві дані. Це матеріали для розслідувань на роки вперед. Поки ми маємо справу тільки з малою частиною тих даних, доступ до яких у нас є", - вважає співзасновник OCCRP.

Він зазначив, що розслідування не є замовною компанією, спрямованою проти Путіна

"У розслідуванні брали участь близько 400 журналістів із більш ніж 100 ЗМІ. Вам не здається, що надто пророблена кампанія проти Путіна? Ви правда думаєте, що заради такого замовлення ми заодно заплямували репутацію такого числа людей із усього світу. Це дурниця. У нас є дані на Путіна і його друзів тому, що вони крадуть гроші та будують собі палаци, і при цьому використовують офшори. Путін в цьому сенсі нічим не відрізняється від інших людей із бази даних", - заявив Салліван.

Учасник розслідування додав, що в базах даних немає даних, які безпосередньо стосуються Путіна, однак гроші з офшорів ведуть до друзів російського лідера.

"У нашій базі даних немає даних безпосередньо на Путіна, і я сумніваюся, що його ім'я коли-небудь з'явиться в якій-небудь базі даних. Але гроші ідуть через його друзів до Ролдугіна (близький друг Путіна – Ред.), а потім йдуть на оплату його палацу – так ці справи зазвичай робляться", - пояснив експерт.

Він також зазначив, що держструктури США, ЄС, а також інших країн не допомагали у розслідуванні.

PanamaPapers

Нагадаємо, в матеріалах Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) говориться, що комерційний банк "Росія" використовувався в потенційній схемі з відмиванням коштів, до якої могли бути залучена низка близьких знайомих президента РФ Володимира Путіна. У той же час, прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков упевнений, що опубліковане журналістське розслідування про офшорні компанії світових лідерів було створено, в основному, для російської публіки.



Повʼязані теми:

Наступна публікація