Економіка Путіна зайшла в глухий кут, і він не знає, як її налагодити - Bloomberg

Економіка Путіна зайшла в глухий кут, і він не знає, як її налагодити - Bloomberg

Фото: Reuters

Путін відкидає будь-які припущення, які передбачають необхідність йти на поступки, щоб зменшити напруженість у відносинах із Заходом, незважаючи на те, що це могло б допомогти послабити економічний тиск.

Економіка Володимира Путіна скорочується протягом 18 місяців, але він досі не знає, як це виправити.

Про це пишуть Євгенія Письмова та Ілля Архипов у статті "Економіка Путіна зайшла в глухий кут і він не знає, як її налагодити", опублікованій на сайті Bloomberg.

З 2014 року він фокусувався, в основному, на зовнішній політиці, і тепер необхідність повернути економіку на колишній рівень поставила президента Росії перед складним вибором: підкоритися вимогам ринків або захистити систему, зосереджену навколо Кремля.

"Путін впевнено приймає політичні та геополітичні рішення, але тягне час з економічними, тому що для нього вони більш складні", - сказав Євген Ясін, колишній міністр економіки. "Потрібні серйозні, рішучі заходи", щоб вивести економіку з нинішнього застою, сказав він. "Але я відчуваю, що президент не готовий до них".

Найгірший період скорочення – найдовший за 16 років правління Путіна – схоже, закінчився. Але навіть кремлівські чиновники визнають, що на горизонті немає ніяких ознак відновлення, хіба що відбудеться різкий стрибок цін на нафту, якого очікують деякі аналітики.

У пошуках ради

Низькі ціни на нафту істотно скоротили державні доходи, санкції США і Європейського союзу обмежили доступ до капіталу, перегородивши шлях до свого роду стимулу, який допоміг повернути економіку в колишнє русло після останньої рецесії в 2009 році. Центральний банк каже, що зараз немає можливості швидко отримати пільгові кредити, з інфляцією на рівні 7%. Підприємства і споживачі як і раніше скорочують витрати.

За останні місяці Путін провів кілька консультаційних рад на високому рівні, щоб знайти ідеї для розвитку економіки. Він націлений на зростання 4% в рік, що значно вище 1,2%, який прогнозують економісти в наступному році. Але такий показник все ж набагато нижче рівня його перших двох термінів з 2000 по 2008 рр.., ціни на нафту, що різко зростають, активізували економіку. Тривала стагнація також загрожує його геополітичним амбіціям, оскільки вона не дозволяє багато витрачати на масштабне посилення армії.

За словами чиновників, велика кількість фахівців вже активно сперечаються про те, як оживити економіку. Такі заходи істотно відрізняються від його підходу у конфліктах в Україні та Сирії, коли за порадою він звертався до вузького кола найближчих помічників.

Найбільш відомий з економічних радників – Олексій Кудрін, який, будучи міністром фінансів у 2000-2011рр., нібито заклав основи для фінансової стабільності. Його призначення в квітні на головну посаду в одній з консультаційних груп Кремля породило надії на те, що Путін може підтримати Кудріна, який закликав зменшити державний контроль над економікою, щоб стимулювати приватний бізнес, і скоротити дефіцит бюджету, щоб знизити інфляцію. Міжнародний валютний фонд схвалив цей спосіб у своєму щорічному огляді економічної політики Росії на початку цього місяця.

Чарівна паличка

За словами людей, які беруть участь в обговоренні, схоже, Путін досі шукає щось на зразок чарівної палички, щоб знову активізувати економіку, як це зробили стрімко зростаючі ціни на нафту в середині 2000-х років. Заходи, запропоновані Кудріним, досить ризиковані: обмежити владу впливових людей на державних підприємствах – значить зіпсувати з ними стосунки, а скоротити державні витрати – значить втратити підтримку населення. Обидва варіанти несуть у собі ризики, особливо напередодні виборів в 2018 році.

"Вони можуть написати радикальну програму, яка виявиться політично неможливою, і тоді вони візьмуть з неї все, що буде працювати. А решту викреслять", - сказав Олег В'югін, колишній чиновник центрального банку і міністерства фінансів, який також засідає в одній з консультаційних груп Кремля. "Кудріну були надані повноваження, але наразі, вони нічого не варті".

Кудрін має тільки розробити програму для наступного президентського терміну Путіна. Його зусилля з розширення повноважень, які включали б поточну політику, були припинені, вважають старші чиновники. У минулому році він обговорював із Путіним можливість зайняти високий пост в Кремлі або уряді, але вони не змогли домовитися, тому що Кудрін хотів більш широких повноважень.

Рада Кудріна "в першу чергу, займається теорією", - сказав Олексій Репік, підприємець і бізнес-лобіст, який є членом обох консультаційних груп.

Путін розпорядився, щоб економісти, які підтримують те, що самі називають "кількісне пом'якшення, в російському стилі", підготували докладну програму, засновану на їх пропозиції. Вони розробили річний план зі стимулювання економіки на 1,5 трильйона рублів ($ 22,5 млрд). Їхній інвестиційний план підтримує держава, він протилежний плану Кудріна, який закликає до контролю державних витрат, що дозволило б стимулювати зростання приватного сектора.

Путін, імовірно, вибирає ідеї з протиборчих таборів, щоб мінімізувати суспільне невдоволення і догодити ключовим елітним групам, а не для того, щоб приймати більш масштабну стратегію, повідомляють люди, які беруть участь у цьому процесі. Результат може здатися суперечливим. Наприклад, приватизації в цьому році повинні були зменшити роль держави в економіці. Але великі державні компанії і фонди стали потенційними претендентами на придбання деяких активів.

Друга група, створена Путіним, - це спеціальна комісія з "пріоритетних проектів", яка повинна допомогти стимулювати зростання в короткостроковій перспективі. Група покладається на низхідний напрям, яке вже давно підтримує Кремль.

"Пріоритет – це національні проекти, для яких все ще треба знайти гроші", - сказав Сергій Дубінін, колишній голова центрального банку, який тепер входить у раду банку ВТБ. "І такі пріоритети вимагають ручного управління", - додав він, маючи на увазі свого роду деспотичне державне управління, яке проринкові економісти, як Кудрін, вважають основною перешкодою для зростання.

Bloomberg опитав економістів і з'ясував, що нафта повинна буде залишатися на рівні нижче $ 40 за барель протягом тривалого періоду, щоб змусити Кремль піти на політично хворобливі зміни.

Коли Путін призначив його консультантом цієї весни, Кудрін сказав, що буде наполягати на агресивній модернізації. "Моя мета полягає в тому, щоб показати, що ніякого економічного зростання не буде, якщо ми не реформуємо інститути", - сказав він у травні. За словами учасників зустрічі в Кремлі, реакція Путіна на пропозиції була прохолодною. Він відкинув будь-які припущення, які передбачали необхідність йти на поступки, щоб зменшити напруженість у відносинах із Заходом. Хоча це могло б допомогти послабити економічний тиск.

"У Путіна дуже багато інших проблем", - сказав Борис Тітов, бізнес-лобіст, який разом з Кудріним брав участь у роботі консультаційної групи в травні. "Навіть на цій зустрічі, він говорив, в основному, про зовнішню політику".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація