Економіка Росії ще не на дні - екс-міністр фінансів РФ

Економіка Росії ще не на дні - екс-міністр фінансів РФ

Рівню економіки Росії ще є куди падати / Фото: Getty Images

Кудрін спрогнозував, коли економіка РФ сягне піку кризи.

Екс-очільник Міністерства фінансів Росії та голова Комітету громадянських ініціатив Олексій Кудрін переконаний, що Росія ще не бачила справжнього піку проблем в економіці.

Про це колишній посадовець заявив в інтерв'ю для "Інтерфаксу".

"Якийсь час тому багато експертів, і я теж, вважали, що ми досягли дна, або, як ще кажуть, пройшли пік кризи. Але сьогодні ми бачимо деякі додаткові погіршення, які вже показує нам листопад", - пояснив Кудрін.

Чиновник також зробив економічний прогноз на 2016 та пояснив, яких викликів слід чекати росіянам.

"Додалася ще більш серйозна проблема - різке зниження цін на нафту. Якщо ціна залишиться на цьому рівні протягом ще півроку або року, то нас чекає продовження падіння економіки. Тим самим, ми не можемо говорити про те, що пік проблем пройдений.

Наступний рік несе серйозний виклик. Знизяться державні витрати, це неминуче, оскільки і доходів буде менше. Девальвація ще не перенесла всю свою силу на споживчі ціни, інфляція в наступному році буде приблизно на 1,5 процентного пункту вище очікуваного офіційного прогнозу 6,4 %", - пояснив Кудрін

Екс-міністр пояснив, що наразі економічна ситуація теж неприємна, втім вона більш стабільна.

Однак окрім негативу, Кудрін зауважив, що й позитивні зміни у Росії теж можна спостерігати.

"На окремих підприємствах збільшується виробництво - це ми теж бачимо, особливо в експортноорієнтованих галузях, там стан кращий у силу того, що девальвація зіграла свою роль. Частина виробництв, орієнтованих на внутрішній ринок, теж краще себе почуває, тому що девальвація викликала труднощі імпорту, дала нішу ринку. В принципі, всі очікували більшої реакції промисловості на девальвацію, як на якийсь захист від конкуренції і можливість розширити виробництво", - пояснив чиновник.

Нагадаємо, що раніше у Росії заявили, що не бояться українських "дзеркальних" санкцій, оскільки легко зроблять імпортозаміщення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація