Експерт, який передбачив переворот, пояснив причини бунту військових у Туреччині

Експерт, який передбачив переворот, пояснив причини бунту військових у Туреччині

Фото: Reuters

Експерт розповів про передумови до заколоту.

Доцент Інституту країн Азії і Африки МДУ, тюрколог Павло Шликов ще в березні передбачав, що Туреччину чекає військовий переворот.

Про це пише "Медуза".

Експерт розповів про передумови до заколоту: це дуже важке внутрішньополітичне становище, в якому опинилася Туреччина. Воно спростовуло ті досягнення, яких Партія справедливості і розвитку досягла у 2000-ті роки — високе економічне зростання, підвищення рівня життя, примирення з курдами та вирішення інших гарячих внутрішньополітичних проблем.

Все це в 2013-2015 роках було фактично перекреслено, що дало ґрунт для зростання негативного ставлення до правлячого режиму, а оскільки правлячий режим в Туреччині дуже персоніфікований, то і безпосередньо до Ердогана.

Всупереч нормам чинної Конституції, він де-факто створив президентську систему. Коли прем'єром був Ахмет Давутоглу, взаємовідносини між президентом і міністрами, з одного боку, та главою кабінету і міністрами, з іншого, складалися дуже своєрідно для Туреччини. Міністри спочатку синхронізували свою позицію з Ердоганом, а потім вже все реалізовувалося на рівні прем'єр-міністра.

В умовах такого жорсткого режиму, коли з 2008 року тривають масові чистки військової еліти, все-таки знайшлися військові, які визнали можливим виступити проти Ердогана.

Також Ердоган згорнув мирний процес з Робочою партією Курдистану, — головне досягнення попередніх років.

Нагадаємо, в ніч на суботу, 16 липня, військові Туреччини здійснили спробу державного перевороту. Під час зіткнень, за останніми даними, загинули більше 260 людей.

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим вже заявив про те, що ситуація в державі зараз в значній мірі під контролем.

В Генштабі заявили, що організаторами перевороту були представники ВПС і військової поліції.

Чому турецькі військові вдалися до заколоту

Чому турецькі військові вдалися до заколоту

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація