Ердоган заявив, що РФ і Сирія створили коридор для курдів

Ердоган заявив, що РФ і Сирія створили коридор для курдів

Фото: Reuters

Анкара вважає курдську партію "Демократичний союз" і її збройні підрозділи терористичними організаціями.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що "нелюдська операція" Росії і сирійського уряду на півночі Сирії, де їх сили просунулися до турецьких кордонів, була покликана створити коридор для курдських бійців.

Турецький лідер також відкинув критику з боку союзників по боротьбі з "Ісламським державою" за обстріл курдських бійців в Сирії. Ердоган заявив, що курдські загони народної самооборони і її політичне крило - "Демократичний союз" - були створені адміністрацією президента Сирії Башара Асада. Анкара вважає курдську партію "Демократичний союз" і її збройні підрозділи терористичними організаціями.

Туреччина вважає, що через сирійський кордон поставляється зброя для Робочої партії Курдистану, з якою Туреччина в минулому році відновила збройний конфлікт. Вашингтон не вважає "Демократичний союз" терористичною організацією, розглядаючи збройне ополчення сирійських курдів в якості потенційного союзника в боротьбі з екстремістським угрупуванням "Ісламська держава".

На цій підставі між двома союзниками по НАТО виник розкол, який заважає міжнародним мирним переговорам. Турецькі сили вже кілька днів не припиняють інтенсивний артилерійський обстріл позицій курдів на сирійській стороні кордону з Туреччиною.

Раніше сирійські курди відкинули вимогу Анкари покинути нещодавно зайняті ними позицій поблизу кордону з Туреччиною, стверджуючи, що в такому випадку туди прийдуть радикальні ісламісти.

Нагадаємо, що учасники переговорів щодо Сирії домовилися про перемир'я.

Припинення військових дій в країні розпочнеться протягом тижня після підтвердження сирійським урядом і опозицією.

Нагадаємо, що раніше Меркель заявила, що нажахана жорстокими бомбардуваннями Росією мирних сирійців.

Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган виступив з різкою заявою на адресу дій російських військових у Сирії, назвавши Володимира Путіна "в сутності окупантом" цієї країни.

Проте міністр закордонних справ Великобританії Філіп Хаммонд заявив, що Росія посилює конфлікт у Сирії. Це провокує збільшення потоку біженців з охопленої війною країни.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація