Гаазький трибунал не відкриватиме кримінальну справу щодо анексії Криму Росією

Гаазький трибунал не відкриватиме кримінальну справу щодо анексії Криму Росією

Про це заявив речник трибуналу / Фото: larepublica.co

Про це заявив речник Міжнародного кримінального суду Фаді Ель Абдалла.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі не може відкрити кримінальну справу за зверненням України щодо незаконної анексії Криму Росією.

Як повідомляє УНІАН, таку заяву зробив речник МКС Фаді Ель Абдалла під час спілкування з журналістами в Брюсселі.

За його словами, лише наприкінці 2017 року Міжнародний трибунал може набути нової функції, яка передбачає розгляд кримінальних справ, пов'язаних із актами агресії, зокрема й анексії.

"Ця норма записана в Римському статуті (міжнародний договір про заснування Міжнародного кримінального суду - ред.), але набуде чинності з 2017 року. У листопаді 2017 року має відбутися голосування з приводу того, хочемо ми активізувати цю частину судової відповідальності чи ні. Залежно від результатів голосування ми будемо знати, чи підпадатиме цей злочин під юрисдикцію суду", - пояснив речник, зазначивши, що поправки до статуту мають ратифікувати 30 країн-учасниць цього документу.

Абдалла також пояснив, чому Україна не зможе звернутися до Гаазького суду після завершення процедури.

"Я не думаю, що це може бути застосовано щодо фактів, які були у минулому. Події, що сталися до того, як поправка щодо акту агресії вступить у дію, не будуть розглядатися судом", - наголосив речник.

Він також нагадав, що нині під юрисдикцію МКС підпадають справи, пов'язані зі злочинами проти людяності, злочинами, вчиненими під час війн та геноцидом.

Нагадаємо, що Росія відмовилася виконувати рішення ЄСПЛ щодо анексії Криму.

Повʼязані теми:

Наступна публікація