Greenpeace побачив глобальні небезпеки для довкілля в угоді ЄС і США

Greenpeace побачив глобальні небезпеки для довкілля в угоді ЄС і США

Greenpeace попереджає про небезпеку для природи / Фото: Reuters

Керівництво ЄС заперечує схвалення угоди в невигідній для себе редакції.

Угода про торгівлю та інвестиції між Євросоюзом і США може підірвати стандарти ЄС у сфері охорони навколишнього середовища та охорони здоров'я. Так вважають у природоохоронній організації Greenpeace, повідомляє Європейська правда з посиланням на ВВС і Reuters.

У розпорядженні організації опинилися 248 сторінок документів, підготовлених у рамках Трансатлантичного торговельного та інвестиційного партнерства (TTIP) між США і ЄС. Секретність, яка оточувала переговори, викликала побоювання, що американські корпорації можуть змусити європейців до послаблення захисту споживачів у Європі, відзначають аналітики.

"Документи, що просочилися, підтверджують те, про що ми говорили протягом тривалого часу: TTIP поставить корпорації в центр прийняття рішень, шкодячи довкіллю і здоров'ю населення", - сказав директор відділення Greenpeace в ЄС Йорго Рісс.

За даними Greenpeace, США домагаються, щоб ЄС відмовився від "принципу обережності" в ставленні до потенційно шкідливих продуктів і перейняв підхід, прийнятий у США, який спрямований на управління ризиками, а не на їх запобігання.

Також у Greenpeace побоюються, що в угодах не передбачено зниження викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Водночас єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрем спростувала можливість зниження стандартів ЄС, назвавши витік "бурею у склянці". Мальмстрем заявила, що ЄС не принесе в жертву свої принципи, тільки щоб укласти договір до того, як президент США Барак Обама залишить свою посаду в січні 2017 року.

"Якщо договір недостатньо гарний, ми просто повинні сказати: вибачте, але ми повинні чекати наступну адміністрацію. Очевидно, що ми втрачаємо час і імпульс, але ми не можемо погодитися на TTIP у версії lite або на щось, що не досить добре для нас", - сказала вона.

США та ЄС в рамках TTIP повинні узгодити європейське і американське законодавство у низці галузей і секторів. Прихильники партнерства вважають, що ця угода буде сприяти збільшенню товарообігу, а також допоможе створювати нові види бізнесу і робочі місця.

Раніше президент США Барак Обама висловив упевненість в тому, що торговельна угода між Сполученими Штатами і Європейським союзом може бути ухвалена до кінця цього року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація