Хто і навіщо бере участь у масштабному наступі на захоплений "ІД" Мосул - Der Spiegel

Хто і навіщо бере участь у масштабному наступі на захоплений "ІД" Мосул - Der Spiegel

Фото: Reuters

Успіх наступу залежить від того, чи збережуть єдність у 25-тисячному альянсі.

У кого які цілі в Мосулі? Коаліція нерівноправних партнерів атакує друге за величиною місто Іраку. США здійснюють бомбардування, шиїти, пешмерга і іракська армія ведуть бойові дії на землі. Хто є хто в 25-тисячному альянсі?

Про це йдеться в статті "Усі проти "Ісламської держави", опублікованій на сайті видання Der Spiegel.

Про нього говорили протягом декількох тижнів. Тепер він почався: наступ на Мосул (друге за величиною місто в Іраку), яке з 2014 року було захоплене "Ісламською державою".

Рано-вранці в понеділок прем'єр Іраку Хайдер Аль-Абаді оголосив про початок операції, за підтримки повітряних ударів армії США. Альянс зібрався наступати з п'яти напрямів, понад 25 000 бійців будуть розгорнуті приблизно в 400 кілометрах на північний захід від Багдада.

Коаліція самих різних союзників збирається вигнати ісламістів з міста і, якщо це можливо, завдати їм нищівної поразки. Хто є хто в операції по штурму Мосула?

Ірак розпочав штурм останнього місцевого оплоту ісламістів – міста Мосул

Ірак розпочав штурм останнього місцевого оплоту ісламістів – міста Мосул

Курдські пешмерга: Бійці курдських автономних районів на півночі Іраку контролюють більшу частину околиць міста. Їх чисельність складає приблизно 4000 бійців, вони повинні, насамперед, захопити контроль над передмістям, і просуватися зі своїх осередків на схід від Мосула.

Згідно з планом, пешмерга підтримують операцію по домовленості з центральним урядом, але вони не будуть входити в місто. За це вони зможуть взяти під свій контроль території на околиці Мосула. Вже в понеділок пешмерга повідомили про перші успіхи в селах приблизно в 40 кілометрах від міста. Але радість може бути передчасною: в минулому подібні успіхи виявлялися помилковими.

Іракська національна армія: Навчена США армія має очолити наступ, а також увійти в місто, спочатку зі спеціальними силами, які вже боролися проти ІД. Згідно з планом, на боці армії будуть воювати сили поліції. Іракська армія повинна атакувати ІД з півдня. Як повідомляє Reuters, вже в перші години наступу іракські бойові вертольоти літали над східною частиною міста. У першій заяві після наступу армія повідомила, що вони знищили кілька оборонних позицій ІД.

Шиїтські бойовики: Горезвісні бойовики оголосили заздалегідь, що будуть брати участь в операції. Тим не менш, їх залучення – складний процес. Мосул – це найбільший сунітський оплот в Іраку. Суніти виступають проти участі шиїтських бойовиків. Є побоювання, що сили шиїтів почнуть безчинства в регіоні Нинава з сунітським населенням, що може стати причиною подальшого зростання кількості біженців. Спостерігачі вважають, що якщо це станеться, на альянс чекає крах.

Туреччина: Турецька армія розмістила недалеко від Мосула 2000 військовослужбовців, які навчають іракських бійців. Згідно з турецькими джерелами, у бік Мосула була спрямована половина навчених бійців з турецького тренувального табору. Мова йде про групу з 1500 озброєних солдатів – шиїтів, християн, єзидів і туркменів. Туреччина висловила готовність підтримати наступ на Мосул.

Міжнародна коаліція по боротьбі з ІД і місцевими ополченцями: Літаки очолюваного США альянсу задіяні в Іраку вже більше двох років. Вони підтримують наступ на Мосул авіаударами. На стороні іракської армії борються кілька тисяч місцевих сунітських бойовиків, а також племінні підрозділи. Вони також були навчені турецькими військовими.



Курдські бойовики РПК: На північний захід від Мосула розташовані бійці Робочої партії Курдистану (РПК), з якої веде боротьбу Туреччина. Їх також можна було б задіяти в операції, навіть разом з турецькими військами.

Лінії розлому між турками і курдами, а також між шиїтами і сунітами можуть поставити під загрозу головний наступ на ІД. Успіх також залежить від того, чи збережеться єдність в альянсі чи, зрештою, сили зіткнуться один з одним.

Операцію по звільненню міста Мосул іракські сили почали ще в березні. Прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді пообіцяв повернути місто до кінця цього року. У серпні урядові сили Іраку звільнили містечко Кайяра, яке вважають стратегічно важливим для майбутнього наступу на Мосул.

Військово-повітряні сили Іраку в ніч на 16 жовтня скинули листівки на захоплений бойовиками "ІД" Мосул. Таким чином вони попередили місцевих мешканців про майбутній штурм. Людей просили не панікувати і залишатися у своїх будинках, а також не відвідувати деякі міські райони.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація