Хто такий Омар Матін? Що відомо про вбивцю 50 людей у гей-клубі Орландо

Хто такий Омар Матін? Що відомо про вбивцю 50 людей у гей-клубі Орландо

Фото: Reuters

ТСН.ua зібрав всю відому інформацію про Омара Матіна.

Чоловік, який вбив десятки людей в гей-клубі в американському місті Орландо, був ідентифікований як 29-річний Омар Матін – громадянин США, яким ФБР цікавилося ще з 2013 року.

Матін відкрив вогонь в клубі Pulse в ніч на неділю, 12 червня, скоївши в результаті наймасовіше вбивство із застосуванням вогнепальної зброї в сучасній американській історії. В результаті стрілянини загинули 50 людей, щонайменше 53 отримали поранення.

У західних ЗМІ обговорюються декілька можливих мотивів злочину: гомофобія Матіна, його зв'язок із радикальними ісламістами чи психічний розлад. ТСН.ua зібрав всю відому інформацію про Омара Матіна.

ФБР ЦІКАВИЛОСЯ ОМАРОМ НЕОДНАРОЗОВО



Матін розстріляв 50 людей в Орландо. / Фото: Reuters

Як пише The Daily Mail, Омар Матін тричі потрапляв у поле зору ФБР. Вперше на допит його викликали у 2013-му у зв'язку зі скаргами колег на образливі висловлювання. Через рік його знову викликали в ФБР – цього разу за підозрою у зв'язках з американським мусульманином-радикалом, який підірвав себе в Сирії.

Проте під час розслідування не було виявлено "істотною зв'язку" між Абу-Салхою та Матіном і, за словами спецагента Хоппера, справу було закрито. Попри те, що Матін перебував у полі зору ФБР, він не значився в списку потенційних терористів і мав законний дозвіл на зберігання вогнепальної зброї.

Також, за даними FoxNews, Матін був пов'язаний із радикально налаштованим імамом Маркусом Дуейном Робертсоном, який торік був звільнений із в'язниці. За даними правоохоронних органів, на які посилається FoxNews, Робертсон проводив спеціальні семінари, де вербував рекрутів в терористичний ряди. Матін нібито був одним з послідовників імама. Однак, ФБР поки точно не знає, чи були його дії актом внутрішньоамериканського або міжнародного тероризму.

За даними ФБР, перед тим, як вчинити масовий розстріл у клубі, Матін подзвонив на телефон екстреної служби 911 і заявив про свою приналежність до "Ісламської державі". Озброєний пістолетом і багатозарядною гвинтівкою армійського зразка він відкрив вогонь по відвідувачах. Він убив 50 осіб і поранив ще 53, після чого його застрелила поліція.

Як пише The Los Angeles Times, після розмови зі слідчими Омар Матін був внесений у список людей, потенційно пов'язаних з тероризмом. Однак це не завадило йому легально придбати пістолет і автомат - зброю було куплено протягом 12 днів, що передували нападу.

Водночас, як зазначає Quartz, напівавтоматична гвинтівка AR-15, на якій зупинився Омар Матін, часто фігурує в масових вбивствах у США. Зокрема, ця зброя використовувалася злочинцями в Сан-Бернардіно в Каліфорнії та в початковій школі "Сенді-Хук" в Коннектикуті.

БУВ ПСИХІЧНО НЕВРІВНОВАЖЕНИМ

 

Матін був одружений, щонайменше, двічі. У квітні 2009 року він одружився на уродженці Узбекистану Сіторі Юсуфій (за даними The Daily Mirror, Юсуфій була його "нареченою по інтернету"). Через чотири місяці вони розлучилися, а в 2011 році – офіційно. Після цього Юсуфій, за її словами, припинила спілкування з екс-чоловіком.

Проте Сітора розповіла журналістам, що він був психічно неврівноваженою людиною, бив її і забороняв дзвонити родичам. За її словами, Матін страждав від біполярного афективного розладу. Юсуфій також згадала про випадки зловживання стероїдами (Матін займався бодібілдингом).

"Він не був стабільною людиною, - розповіла вона газеті The Washington Post. - Він мене бив. Він міг прийти додому і почати мене бити, бо речі не випрані, або ще щось не так".

Також за її спогадами Матін, американець афганського походження родом зі штату Нью-Йорк, відрізнявся гомофобним поглядами і намагався влаштуватися на роботу в поліцію, проте ніякої схильності до радикального ісламізму вона тоді за ним не помічала.

Водночас The New York Times зазначає, що Матін майже 10 років пропрацював в найбільшій охоронній організації світу G4S, де носіння зброї входило в його прямі обов'язки. Зараз встановлюється, стріляв він в клубі зі службової зброї чи з особистої. G4S брала участь у забезпеченні безпеки на Олімпійських іграх у столиці Великобританії в 2012 році.

Вдруге Матін одружився із Нур Захі Салман в 2013 рік. Як вона розповіла газеті The Washington Post, Матін неодноразово бив її. У Матіна з Салман є трирічний син. Водночас, за даними джерел, на які посилається The Daily Mail, Нур Захі за документами була внесена в його іпотечний кредит. Але, як припускає видання, жінка, швидше за все, також з ним розлучилася.

ЗА СЛОВАМИ БАТЬКА, БУВ ГОМОФОБОМ



Про те, що Матін - гомофоб, розповів його батько. За словами Седдіка Матіна, за кілька місяців до нападу Омар побачив на ярмарку в Майамі як цілуються чоловіки і дуже розгнівався. За припущенням батька, цей випадок міг штовхнути Омара на злочин.

Вчинок сина, за словами Седдіка Матіна, глибоко засмутив його, при цьому він зазначив, що до релігії напад стосунку не має: іслам, заявив Матін-старший, вчить тому, що "сам Господь покарає содомітів". Також, за його словами, сім'я Матіна не знала, що він планував напад. "Ми в шоці, як і вся країна", - сказав він.

При цьому видання Orlando East Post стверджує, що перед нападом на Pulse, Матін вивчав інші гей-клуби Орландо. Відомо також, що Омар відвідував мечеть. Однак там його не вважали схильним до насильству.

ФБР класифікувало стрілянину у гей-клубі в місті Орландо як акт тероризму

ФБР класифікувало стрілянину у гей-клубі в місті Орландо як акт тероризму

Як розповідає імам Шафік Рахман, якого цитує видання The Miami Herald, Матін з юності регулярно ходив у його мечеть і був "дуже тихим хлопцем". Проте 13 червня, як повідомило агентство AFP, представники терористичної організації "Ісламська держава" оголосили Матіна "воїном халіфату".

Крім того, як повідомив офіційний представник МВС Саудівської Аравії Мансур аль-Турки, Матін два рази відвідував святі для мусульман місця в королівстві. "Омар Матін, виконавець нападу в Орландо, двічі здійснював помру (мале паломництво в Мекку)", - наводить слова генерала арабська версія телеканалу CNN. Інші подробиці заяви поки не повідомляються.

Зазначимо, бійня в нічному клубі Орландо стала найбільш кровопролитним випадком масового розстрілу людей у США. Крім того, американські ЗМІ називають зараз цю трагедію найбільшим терактом в США після трагедії 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку та Вашингтоні.

Стрілянина США

Сполучені Штати назвали трагедію в Орландо найбільшою після 11 вересня

Сполучені Штати назвали трагедію в Орландо найбільшою після 11 вересня

Повʼязані теми:

Наступна публікація