Human Rights Watch оприлюднила доповідь зі свідченнями про злочини проти людяності режиму Асада

Режим нинішнього президента Сирії організував "машину смерті" для інакомислячих.

Ахмаду аль-Mусалмані було 14 років, коли він зник у 2012 році після того, як був заарештований військовими, вірними режиму Башара Асада, за пісню з критикою уряду на своєму мобільному телефоні.

Сім'я Ахмада з міста Дараа, що на південь від Дамаска, протягом трьох років чекала новин про нього, доки дядько хлопця Дахі не побачив фото понівеченого тіла свого племінника, пише Daily Mail.

Фото з Ахмадом було одним із 50 тисяч фотографій жертв режиму Асада, які були контрабандним шляхом вивезені військовим фотографом під псевдонімом "Цезар". Він працював на урядові війська, але у 2013 році вивіз фото за кордон і оприлюднив у Мережі. Знімки показують загиблих людей з глибокими порізами, виколотими очіма, зламаними зубами та замученими голодом.

Історія 14-річного Ахмада є лише однією з багатьох інших у доповіді правозахисної організації Human Rights Watch, яка проливає світло на те, що зображено на цих фотографіях. Загалом новий 86-сторінковий звіт Human Rights Watch містить дані про 28 тисяч фотографій та історії семи тисяч ув'язнених, які були закатовані військовими режиму Асада.

Рада безпеки ООН одностайно ухвалила резолюцію про мирний процес у Сирії

Рада безпеки ООН одностайно ухвалила резолюцію про мирний процес у Сирії

Ахмад вчився у школі, але після того, як його брат був застрелений під час акції протесту у 2011 році, він втік до Лівану. Хлопець повернувся додому в Сирію у серпні 2012 року на похорон своєї матері. Він їхав у маршрутці з п'ятьма іншими людьми, коли вони були зупинені співробітниками розвідки урядової сирійської армії на дорозі між Дамаском та Дараа.

"Вони змусили усіх вийти з машини і набрати пісок у мішки, також вони забрали у всіх мобільні телефони. За годину один військовий почав кричати: "Кому належить цей телефон?", Ахмад відповів: "Мені", - розповідає Дахі, дядько хлопця, суддя з 20-річним стажем, який у 2013 році покинув Сирію.

За його словами, військові знайшли у телефоні Ахмада пісню з критикою Башара Асада, вони відпустили усіх, а хлопця залишили. З тих пір про нього нічого не було відомо.

Через п'ять місяців після зникнення племінника до Дахі прийшла людина, пов'язана з чиновниками, і сказала, що Ахмад буде звільнений, якщо його родина заплатить 600 тисяч сирійських фунтів (більше 230 тисяч гривень). Дахі сказали, що ці гроші передадуть посадовцю режиму Асада і після цього хлопець буде на волі. Через кілька днів посередник зателефонував і сказав, що потрібно більше грошей. Суддя продав землю і зібрав близько половини від необхідної суми.

"Я почав благати його. Я сказав, що я був суддею і став жебраком. Сказав, що я — суддя, але буду цілувати йому ноги. Після передачі грошей мені сказали, що племінник буде звільнений, але я його живим більше не бачив", - розповів Дахі правозахисникам.

Після того, як колишній суддя дізнався, що військовий фотограф "Цезар" вивіз із Сирії 50 тисяч фотографій жертв режиму Асада, він почав шукати серед них свого племінника і знайшов. Серед цих фото було п'ять зображень хлопця. Судові патологоанатоми, найняті Human Rights Watch, дійшли висновку, що Ахмад був вбитий ударами "тупим предметом".

Заступник директора HRW на Близькому Сході Надим Хурі заявив, що фотографії "Цезара" достовірні і є доказом злочинів проти людяності у Сирії.

"У нас немає сумнівів, що людей, показаних на фотографіях "Цезара", мучили голодом, били і катували на систематичній основі і в масовому масштабі", - сказав він. За його словами, ці фото показують лише частину людей, які померли від рук сирійських урядових військових.

Режим, який запровадив батько нинішнього президента Башара Хафез аль-Асад, протягом більш, ніж 40 років вживає заходів до того, щоб його супротивники "зникали". Але їхня кількість значно зросла після початку "арабської весни" у 2011 році.

У той час як варварство угрупувань, як "Ісламська держава", регулярно записується на пропагандистські відео, вироблені самими терористами, Асад пильнує про те, щоб його злочинні дії залишалися у секреті. "Цезар" був першим, хто оприлюднив безперечні докази про сирійську "машину смерті".

Але сам Башар Асад завжди наполягав, що фотографії є підробленими, і що історія з "Цезарем" фінансується Катаром, який прагне до його повалення.

"Хто зробив ці фотографії? Хто він? Ніхто не знає. Там немає жодних доказаних фактів, усі звинувачення без доказів", - сказав Асад в одному з інтерв'ю.

Коли йому сказали, що фотографії "Цезаря" були перевірені незалежними європейськими дослідниками, Асад відповів: "Там нічого не зрозуміло і нічого не доведено. З фотографії не ясно, яку людину вони показують. Це просто знімки голови або, наприклад, черепу", - сказав президент Сирії.

Нагадаємо, громадянська війна в Сирії розпочалася навесні 2011 року. З тих пір кількість загиблих перевищила 250 тисяч осіб, біженців — 4 мільйони. Повстанці виступають за повалення режиму Башара Асада. За цей час частину території країни захопила "ІД".

США і очолювана ними коаліція наполягають на відході Асада з поста президента Сирії.

Росія і Іран, у свою чергу, підтримують режим Асада. З 30 вересня 2015 року російська авіація почала наносити удари по позиціях бойовиків у Сирії. Незважаючи на те, що Росія анонсувала застосування авіації для боротьби з терористами "Ісламської держави", бомби здебільшого кидають на території, де "ІД" не було помічено.

Втім, нещодавно стало відомо, що представники Росії говорять про готовність Москви до відходу Башара Асада з поста президента Сирії в рамках перехідного процесу, але поки що в РФ не готові заявити про це відкрито.

Після цього Іран прийняв рішення уніфікувати позиції з Росією у спробі прискорити розв'язання кризи в Сирії. Це може стати свідченням того, що Тегеран готовий пом'якшити свою думку про необхідність відставки президента Сирії Башара Асада як частину мирного процесу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація