ІДІЛ слабшає: за 2016 рік ісламісти втратили території розміром зі Шрі-Ланку

ІДІЛ слабшає: за 2016 рік ісламісти втратили території розміром зі Шрі-Ланку

Фото: Reuters

Від початку року бойовики "Ісламської держави" втратили контроль над 13 тис. кв км.

Радикальне угрупування "Ісламська держава" втратило 28% територій, які контролювало в Іраку і Сирії на піку військових успіхів в січні 2015 року.

Про це свідчать останні дані, опубліковані IHS, лондонським аналітичним і консалтинговим центром з оборони і безпеки, пише ВВС Russian.

Від початку поточного року зона влади ІД скоротилася з 78 до 65 тисяч квадратних кілометрів, тобто приблизно на величину території Шрі-Ланки. Проте в третьому кварталі темпи відступу ІД знизилися. Джихадисти втратили всього 2800 кв. км.

Аналітики IHS частково звинувачують в цьому Росію. Якщо на початку року проти сил та об'єктів ІД були спрямовані 26% вильотів російської авіації, то до літа кількість таких знизилася до 17%. Левова частка ударів наноситься по інших цілях.

"У вересні минулого року [початок російської військової операції в Сирії] президент Путін стверджував, що завданням Росії є боротьба з "Ісламською державою". Наявні в нашому розпорядженні факти говорять про інше. - вказує провідний спеціаліст IHS по Росії Алекс Кокшаров. - Пріоритетом є підтримка уряду Асада і, ймовірно, перетворення сирійського конфлікту з багатостороннього на двосторонній, щоб там не залишилося нікого, крім Асада і радикалів, і Заходу було нікого підтримувати".

Разом з тим, ослаблення ІД триває, зазначають експерти. Так, за останні місяці угруповання вдалося відтіснити не менш ніж на 10 км від усієї довжини сирійсько-турецького кордону, а іракські урядові війська в липні відбили в країні стратегічно важливу авіабазу Кайяра за 60 км на південь від головного оплоту ІД Мосула.

У серпні підтримувані США курдські і арабські ополченці зайняли сирійське місто Манбидж і навколишні дороги, що ведуть від кордону з Туреччиною до Ракка, де-факто столиці ІГ в Сирії.

"За період з липня територіальні втрати ІД кількісно не настільки істотні, але ніколи ще вони не були настільки вагомими стратегічно", - говорить старший аналітик IHS з моніторингу збройних конфліктів Колумб Стрек.

"Втрата контрабандних шляхів до Туреччини помітно знизила можливість угруповання залучати з-за кордону нових бійців, а іракські урядові сили тим часом стискають кільце навколо Мосула", - вказує експерт.

Можливо, у другій половині жовтня розпочнеться давно очікуваний наступ на Мосул - друге за величиною місто Іраку, який неодноразово переносився, головний оплот радикалів в цій країні, що перебуває під їхнім контролем з 2014 року. Якщо воно буде успішним, це стане для екстремістів колосальним ударом.

Влада в Багдаді називає Мосул останнім бастіоном ІД і запевняє, що його взяття стане кінцем організації, принаймні, в Іраку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація