Іран домовився з Францією про купівлю 118 літаків Airbus

Іран домовився з Францією про купівлю 118 літаків Airbus

Договір про купівлю літаків був підписаний під час зустрічі Роухані і Олланда. / Фото: Reuters

Сума угоди склала 25 млрд доларів.

Іран і Франція уклали угоду про купівлю 118 літаків Airbus.

Про це було оголошено після переговорів президентів країн Хассана Роухані і Франсуа Олланда в Парижі, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Сума угоди склала 25 млрд доларів.

Олланд заявив, що нові відносини між Францією та Іраном будуть залежати від того, як Тегеран буде дотримуватися своїх зобов'язань по ядерній угоді. Роухані запевнив, що Іран буде виконувати взяті на себе зобов'язання.

Це не перша велика угода Ірану і Франції, укладена після зняття санкцій з Тегерана. Раніше влада ісламської республіки підписала контракт з компанією Peugeot про створення автомобільного заводу в Ірані, а французький енергетичний гігант Total повідомив, що планує підписати угоду про купівлю у Тегерана нафти.

До цього Роухані побував в Італії, де підписав угоди на 17 мільярдів доларів - контракти стосуються енергетики та інфраструктури. 

Італія і Франція стали першими європейськими країнами, куди президент Ірану поїхав після того, як з країни зняли міжнародні санкції. Їх скасували, коли Тегеран погодився скоротити свою ядерну програму.

 

30 років санкцій проти Ірану

Нагадаємо, 16 січня США і ЄС скасували режим санкцій щодо Ірану. Це сталося одразу після доповіді МАГАТЕ, яка підтвердила виконання Іраном своїх зобов'язань щодо ядерної програми

Скасуванню санкції передувало підтвердження від Вашингтона, що Іран залив бетоном центральну частину ядерного реактора в місті Арак і, таким чином, виконав одну з ключових умов угоди із "шісткою" міжнародних посередників.

14 липня 2015 року Іран і шістка західних країн узгодили історичну ядерну угоду, згідно з якою, Іран бере на себе зобов'язання за жодних умов не прагнути до володіння, розробки й отримання доступу до будь-якого виду ядерної зброї. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація