Ісландський прем'єр заявив про готовність подати у відставку через "панамські офшори"

Ісландський прем'єр заявив про готовність подати у відставку через "панамські офшори"

Сігмундур Давид Гуннлаугссон / Фото: Reuters

Напередодні в столиці країни відбулися масові протести.

Прем'єр-міністр Ісландії Сігмундур Давид Гуннлаугссон  заявив, що готовий провести дострокові парламентські вибори і піти у відставку, якщо партнери по коаліції не підтримують його уряд.

Проте президент Олафур Рагнар Грімссон поки що не приймає його відставку, пише Mashable. Він заявив, що не дозволив прем'єру розпускати уряд до зустрічі з іншими лідерами партій.

4 квітня у Рейк'явіку люди вийшли на масові демонстрації проти прем'єр-міністра Ісландії Сі́гмюндюра Давида Гюннлейгссона, який виявився одним із фігурантів скандалу із панамськими офшорами. Раніше він утік від журналістів шведської телекомпанії SVT після того, як в нього спитали про офшорну компанію під назвою Wintris. Він також відмовлявся йти у відставку, відкидаючи звинувачення.

В опублікованих 3 квітня "панамських документах" йшлося про те, що ісландський прем'єр передав своїй дружині засновану 2007 року компанію за $ 1. Журналісти у резонансному розслідуванні стверджують, що він мав незадекларовані інтереси в банках країни, які отримували під час фінансової кризи державну допомогу. Гюннлейгссона викрили в приховуванні мільйонів доларів інвестицій у банки країни через засекречену офшорну компанію.

Нагадаємо, із компанії Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Повʼязані теми:

Наступна публікація