Історична подія. На Криті вперше за понад 1200 років розпочався Всеправославний собор

Історична подія. На Криті вперше за понад 1200 років розпочався Всеправославний собор

Фото: Getty Images

Собор відкрився богослужінням Вселенського патріарха Варфоломія.

У неділю, 19 червня, у місті Іракліон на Криті розпочався перший за понад 1200 років Всеправославний собор. Проте в ньому не взяли участі РПЦ та ще кілька церков. Про це повідомляє Німецька хвиля.

Собор відкрився богослужінням Вселенського патріарха Варфоломія.

Представники православних церков зустрілися уперше з часів розколу, що стався понад 1200 років тому. Очікувалося, що участь у соборі візьмуть понад 300 єпископів з 14 помісних православних церков.

У Соборі відмовилися брати участь патріархати Російської православної церкви та православних церков Грузії, Сербії, Болгарії, а також лояльного до сирійського президента Башара Асада Антіохійського патріархату в Дамаску. Усього на Соборі присутні 170 єпископів.

Всеправославний собор триватиме до 26 червня.

Як повідомляє УНІАН, учасники Собору обговорять шість тем, зокрема відносини православної церкви з іншим християнським світом, ставлення до посту, шлюбу, церковної місії в сучасному світі, способи проголошення автономії Православних церков. Окремо передбачалося ще прийняти послання Собору.

Нагадаємо, перед собором Верховна Рада України ухвалила звернення до Вселенського патріарха Варфоломея щодо надання українській православній церкві статусу автокефальної. На це гостро відреагували в Московській патріархії.

Тим часом в інтернеті ініціативна група збирає підписи до Вселенського патріарха Варфоломея І щодо сприяння у наданні автокефалії Українській православній церкві. Автори наголошують, що статус автокефальної церкви є природним і закономірним, "враховуючи 1000-річний досвід існування української держави ще з часів нашої православної єдності з Візантією".

Повʼязані теми:

Наступна публікація