Із українцем Кубівим, але без рідної доньки Гульнари: як в Узбекистані поховали президента Карімова

До керування країною приступив тимчасовий глава – керівник парламенту Нігматулла Юлдашев.

Після тижня чуток та здогадок в Узбекистані офіційно оголосили про смерть президента Іслама Карімова. З Ташкента тіло літаком перевезли до Самарканда – рідного міста першого й 27 років поспіль незмінного глави держави, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ще вдосвіта тисячі людей вишикувалися вздовж головної магістралі Ташкента, аби провести похоронний кортеж президента. Дорогу стелили квітами.

В Узбекистані офіційно оголосили про смерть президента

В Узбекистані офіційно оголосили про смерть президента

Чутки про смерть Іслама Карімова ширилися тиждень. Достеменно було відомо лише про те, що у 78-річного незмінного президента стався інсульт. Офіційно про смерть оголосили лише пізнього вечора у п'ятницю.

Ховали Карімова за 300 кілометрів від столиці у його рідному місті Самарканд. Церемонія прощання пройшла за мусульманським обрядом на історичній площі Регістан. Після чого тіло президента загорнули у 21-метровий білий саван і труну на руках віднесли до могили. Карімова поховали на цвинтарі Шахи-Зінда, де спочивають його батьки. В країні оголосили триденну жалобу.

На похорон приїхали дружина й молодша донька Карімова Лола. Чекали й старшої Гульнари, але вона так і не з'явилася. Власне, її не бачили вже два роки, відколи вона посварилася з батьком-президентом і її запроторили під домашній арешт. Чи взагалі жива Гульнара – невідомо.

Більшість іноземних лідерів співчуття узбецькому народові висловили в телеграмах. На церемонію приїхали лише очільники кількох сусідніх держав. Від України був перший віце-прем'єр Степан Кубів.

Карімов правив країною 27 років поспіль. Правозахисники називали його одним із найжорстокіших диктаторів, котрого обвинувачували не лише у катуваннях та розстрілах опозиції, а й у використанні рабської праці. Тепер Узбекистан тимчасово очолить голова сенату Нігматулла Юлдашев. Вибори ж планують провести протягом найближчих трьох місяців, як того вимагає конституція.

Кореспондент ТСН Мар'яна Зінковська

Повʼязані теми:

Наступна публікація